avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa

Buna ziua,

Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut adeverinta tip pentru somaj precum si adeverinta de vechime de la toti fostii angajatori (pentru intreaga perioada de vechime in munca)
Cum procedez in cazul in care una dintre societatile comerciale angajatoare nu mai exista.
Am la dosar adeverinta de vechime si somaj doar pentru ultimii 3 ani iar pentru perioada anterioara am doar Carnetul de munca (perioada 30.10.2006 - 01.01.2011, cand s-au abrogat dispozitiile decretului privind carnetul de munca).

AJOFM nu poate verifica datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj, venit asupra caruia s-a calculat contributia datorata la somaj si este nevoie de prezentarea acestor adeverinte de la toti fostii angajatori?


Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
man_alessia, utilizator
Cel mai recent răspuns: man_alessia , utilizator 13:04, 14 Mai 2013
1. Adeverinte de vechime duceti numai in cazul in care nu aveti carnet de munca sau nu este inregistrata vechimea in munca in acesta.

2. - AJOFM poate verifica declaratiile D112 depuse si poate vedea stagiul de cotizare la somaj al dvs.
- Dar birocratia este mai mare decat interesul de a rezolva problema.
Asa este, chiar functionarul AJOFM mi-a listat desfasuratorul stagiului de cotizare pe luni din care reiese perioada de cotizare de 5 ani si cu toate acestea, mi-a solicitat sa aduc adeverinta de somaj de la toti fostii angajatori, pentru a demonstra stagiul de cotizare.

Va rog sa imi transmiteti care este cadrul legal pentru a demonstra celor de la AJOFM cele sustinute de catre d-voastra.

O dupa-masa placuta!
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 19.
(1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.

(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.

(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr.25.

4) Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj este cea stabilita la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. - Conform celor de mai sus Agentia de Somaj este cea care certifica stagiile de cotizare deci are evidentele care ii permit sa faca aceasta.
- Conditia este ca angajatorii sa fi depus declaratiile nominale lunare (D112) care sa ateste contributia datorata la somaj.

Buna ziua,

Declaratile D112 trebuie doar sa fie depuse de catre fostii angajatori?

La AJOFM nu imi considera vechimea (pentru angajatorii de dinainte de 2011) doar pe baza evidentelor pe care acestia le au, pe motiv ca ceea ce ei au in sistem este dovada depunerii declaratiilor si nu dovada virarii la bugetul asigurarilor pentru somaj a sumelor datorate.
Prin urmare mi-au solicitat adeverinta de somaj in care fostii angajatori declara pe propria raspundere ca nu inregistreaza debite la bugetul asig. pentru somaj. Insa in cazul meu, firma nu mai exista.

Daca este nevoie de dovada platii, exista o modalitate de a obtine informatia din alte surse, decat de la fostii angajatori, care in fapt nu mai exista?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
man_alessia, utilizator
1. - Este suficienta depunerea declaratiei D112 deoarece stagiul de cotizare la somaj = perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator, deci n u perioada pentru care s-a platit contributia pentru somaj.
- D112 este dovada datoriei contributiei pentru somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

3. Asadar functionarii de la Agentia de Somaj sa citeasca mai bine legea.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Plata contributii somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, imi spuneti va rog daca unul din fostii angajatori are datorii la plata contributiilor de somaj, pentru o putea beneficia de somaj, pot sa platesc ... (vezi toată discuția)