avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa

Buna ziua,

Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut adeverinta tip pentru somaj precum si adeverinta de vechime de la toti fostii angajatori (pentru intreaga perioada de vechime in munca)
Cum procedez in cazul in care una dintre societatile comerciale angajatoare nu mai exista.
Am la dosar adeverinta de vechime si somaj doar pentru ultimii 3 ani iar pentru perioada anterioara am doar Carnetul de munca (perioada 30.10.2006 - 01.01.2011, cand s-au abrogat dispozitiile decretului privind carnetul de munca).

AJOFM nu poate verifica datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj, venit asupra caruia s-a calculat contributia datorata la somaj si este nevoie de prezentarea acestor adeverinte de la toti fostii angajatori?


Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
man_alessia, utilizator
Cel mai recent răspuns: man_alessia , utilizator 13:04, 14 Mai 2013
Functionarul mi-a aratat un citat din lege potrivit caruia stagiul de cotizare reprezinta perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj.
Legea 76/2002 a suferit actualizari asupra carora functionarii nu sunt informati?

Cum ma sfatuiti sa procedez?
Unde as putea face o sesizare, dat fiindca astazi mi s-a eliberat carnetul de evidenta somaj neluand in calcul vechimea totala, dat fiindca nu am depus la dosar adeverinta de somaj semnata de catre angajatorii de dinainte de 2011, prin care atesta ca nu inregistreaza debite la Bugetul asigurarilor pt. somaj.

O dupa-masa placuta!

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
man_alessia, utilizator
1. - Legea 76/2002 a suferit mai multe modificari dar textele pe care vi le-am dat eu sunt modificate de OUG 17/2011.
- Nu cred ca functionarii de la Agentia de Somaj nu stiu dar cred ca au primit unele instructiuni care nu sunt publice.

2. - Ar fi bine sa faceti o sesizare (pe e-mail) la Agentia Nationala de Somaj (ANOFM) pe: [ link extern ]
- In sesizare bagati si textele de lege pe acre vi le-am dat ca sa vada ca sunteti informata.

3. Dupa ce primiti raspuns poate il postati si aici sa vedem si noi cum se justifica nerespecatrea legii de catre Agentiile de Somaj.
Va multumesc mult!
Pana acum nu am primit nici un raspuns de la ANOFM iar Seful AJOFM m-a informat ca intr-adevar nu este nevoie de dovada platii contributiilor de asigurari pentru somaj ci doar depunerea declaratiilor D112 ca dovada a datoriei contributiei pentru somaj.
(Cate drumuri la AJOFM, atatea informatii diferite primite!)

Insa, pentru certificarea stagiilor de cotizare, potrivit art. 19. pct. (2), este nevoie sa prezint si Anexa 26 la norme, eliberata de catre toti fostii angajatori.

Art. 19.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia [...]

Daca oricare dintre fostii angajatori nu elibereaza adeverinta potrivit art.18, vechimea in munca pentru acea perioada nu este luata in considerare:

Acesta a fost raspunsul AJOFM.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Luand in considerare Legea 76/2002 modificate de OUG 17/2011:

ART. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de somaj prevazute de Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se asimileaza cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevazuta la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

...ne intoarcem iarasi la certificarea stagiului de cotizare care se face pe baza declaratiilor D112 si a adeverintei eliberate de catre angajatori?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Plata contributii somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, imi spuneti va rog daca unul din fostii angajatori are datorii la plata contributiilor de somaj, pentru o putea beneficia de somaj, pot sa platesc ... (vezi toată discuția)