avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiintare contract intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiintare contract intretinere cu uzufruct viager

Buna ziua,
in urma cu 15 ani mama mea a dorit sa incheie un contract de intretinere cu uzufruct viager cu mine. In acelasi an m-am casatorit. Intre timp apartamentul arata complet diferit, facandu-se numeroase investitii. Mama a fost si este ,,intretinuta,, bine in acesti 15 ani, nu i-am cerut niciun banut niciodata, i-am asigurat hrana si curatenia necesara ca pentru o mama.
Din pacate de la bun inceput nu a dorit-o pe sotie, conflictele verbale acutizandu-se in ultimii 2-3 ani.

Nu exista alta solutie din pacate decat separarea.
Ea tot vorbeste ca merge la notar si desface actul si ne scoate in drum, doresc si eu sa ne separam dar lucrurile nu se pot petrece chiar asa repede. doresc sa aplic pentru Prima Casa pentru achizitionarea unui alt apartament pentru mine, sotie si cei 2 copii mici.
Menztionez ca valoarea actuala a apartamentului este in jur de 80 000 lei iar investitia mea totala in cei 15 ani in confort si modernizarea apartamentului au fost in cuantum de peste 60 000 lei(ferestre si usi interioare termopan, centrala termica, instalatie noua sanitara cupru si electrica, calorifere aluminiu, parchet laminat, gresie, faianta, mobilier sanitar, instalatii in perete de CATV, internet, telefon in tot apartamentul, frigidere, aragaz, masina de spalat, aer conditionat, instalatie dezumidificare aer ca asa am considerat ca e mai bine pentru ca mama are astm... practic mi-am dat toata silinta sa asigur un ambient corespunzator si sanatos pentru ea si pentru copii mei, plus mobila in camere si multe altele. Mobilierul a fost facut la comanda deci nu-l pot lua ca nu s-ar mai potrivi nevoilor mele la un alt apartament.) Sunt dispus sa las apartamentul asa cum e pentru confortul ei dar cu recuperarea investitiei ori cu schimbarea actului din contract intretinere in donatie care sa intre in vigoare doar dupa decesul ei, bineinteles doar daca ar dori si ea lucrul acesta. Am zis asa pentru ca valoarea investitiei este prea mare si nu vad de unde ar avea posibilitatea ea saraca sa achite contravaloarea acesteia dintr-o pensie amarata de 550 lei! ma gandesc si o inteleg, mamele si nurorile nu se prea inteleg dar nu am alta solutie, nu-mi pot pune copii sa asiste zi de zi la certuri din nimicuri. imi doresc sa le ofer o copilarie linistita, lipsita de certuri si stres. Nu stiu daca conteaza lucrul acesta dar eu sunt si persoana cu handicap grav! Ca fapt divers, in ultimele zile, se victimizeaza, refuza sa mai manance acasa, pleaca prin vecini, mananca la ei probabil si li se plange si ma gandesc ca le spune povestea ca poate nu-i dam sa manance si te miri cate si mai cate, chiar nu stiu cu ce scop si cine a invatat-o sa procedeze asa....

In conditiile in care atat eu cat si ea dorim ruperea contractului si in conditiile in care eu am investit atata in apartament fara contributia mamei, ce e de facut? Care ar fi pasii si solutiile legale? Banuiesc ca mama nu ne poate arunca ca pe niste carpe in strada in plina iarna!? Si cum pot recupera toate investitiile, financiar vorbind? Solutii legale...
Va multumesc!

PS: Imi permit un sfat pentru cei tineri. Daca soacra nu va are la suflet de la bun inceput, veac pururi nu incheiati astfel de contracte pentru ca o sa apara situatii extrem de delicate!
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 05:19, 4 Februarie 2015
Chiar mi-ar fi utile raspunsurile specialistilor....
Cred ca ar trebui sa negociati cu mama dv. o modalitate de a va intelege. Faceti o anexa la contract sau ceva, il transformati in renta viagera, nu stiu. Trebuie vorbit si studiat... in primul rand impreuna cu cealalta parte.
La cat e de pornita si de ,,influentata,, de nu stiu cine... nu cred ca mai exista loc de negociere. Se va ajunge la tribunal? Cred ca ne-am face de ras!
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
a21alex, utilizator
Cred că nu ați înțeles cum e treaba cu contractul acesta de întreținere cu uzufruct viager.
Mama D-voastră poate să vă scoată afară din casă indiferent dacă rezilează sau nu contractul.

Dacă-l reziliază, trebuie să vă returneze banii pe care i-ați investit, și redevine proprietar al apartamentului respectiv.
Dacă nu-l reziliază, vă poate evacua deoarece are uzufructul, chiar dacă apartamentul rămâne în proprietatea D-voastră cu tot ce ați investit în el.
Nu este deloc incurajant raspunsul d-voastra! Cel putin in ultima parte.... atata timp cat eu nu am incalcat acel contract!
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
a21alex, utilizator

Alte discuții în legătură

Revocare donatie PetruMihai PetruMihai Hristos a inviat! Urmaresc de mult timp acest forum cu mare placere si interes. Este prima data cand propun spre dezbatere o problema ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)
Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager gabi_cristina2004 gabi_cristina2004 Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea. In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea ... (vezi toată discuția)