avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... transformare amenzi
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

transformare amenzi

Ce se intampla daca o primarie solicita transformarea amenzilor in munca in folosul comunitatii iara contravenientul aduce in instanta dovezi medicale ca este incapabil de munca ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:22, 9 Mai 2013
Art. 9 alin. (5) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor: "In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia."

Art. 1 alin. (3) din OG nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii: "Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii poate fi aplicata numai daca exista consimtamantul contravenientului."

Art. 13 din OG nr. 55/2002: "In toate situatiile, dupa luarea consimtamantului contravenientului instanta, prin hotarare, stabileste natura activitatilor ce vor fi prestate de acesta in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, tinand seama de aptitudinile sale fizice si psihice, precum si de nivelul pregatirii profesionale."

Potrivit Curtii, conditionarea de acordul contravenientului a aplicarii sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii lipseste de eficienta sanctiunea aplicata pentru comiterea unei fapte antisociale, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, in conformitate cu care "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in folosul comunitatii Ramona1982 Ramona1982 prietenul meu a luat o amenda de circulatie in valoare de 1000 lei acum 2 luni. se poate aceasta amenda transforma in munca in folosul comunitatii? pana acum ... (vezi toată discuția)
Munca in folosul comunitatii - cine poate solicita si pentru ce. giv giv Daca o persoana fizica datoreaza fiscului o suma de bani pe care nu o poate plati ce reprezinta cheltuieli de judecata sau o amenda pentru ca nu a depus in ... (vezi toată discuția)
Mandat de executare munca in folosul comunitatii Tay Tay O persoana X datoreaza plata unor amenzi de circulatie.Ca urmare a neplatii acestora, primăria de domiciliu a formulat cerere de chemare in judecata pentru ... (vezi toată discuția)