Minorul in varsta de 12 ani are domiciliul la tata, dar din vara am stabilit impreuna cu tatal ca minorul sa vina sa locuiasca cu mine. Intrebarea mea e : trebuie sa mergem in instanta ca sa stabileasca noul domiciliu al copilului? Daca mergem la notar si dam o declaratie notariala prin care ne exprimam acordul in privinta modificarii domiciliului minorului si a cuantumului pensiei de intretinere, de data asta din partea tatalui pentru minor, este suficient? Va rog sa ma lamuriti si pe mine care sunt pasii legali de urmat.
Va multumesc anticipat.
Declaratia aia nu face mare lucru in fata autoritatilor; ea va foloseste... poate, vreodata... daca tatal nu recunoaste ca a fost de acord cu modificarea locuintei minorului.
Nu-i puteti face buletin, nu puteti stabili pensia, nu se opreste plata pensiei din salariul dv., nimic.
La notar nu trebuie sa fie prezent copilul pentru o declaratie pe care o dati numai dv. si tatal. Sa clarificam: nu puteti face o intelegere la notar, doar declarati ca aveti o intelegere privind noul domiciliu. Dar e o declaratie, nu e o intelegere in sine.
Pentru o intelegere, numai la instanta. Sau va casatoriti cu tatal si divortati apoi, caz in care puteti merge la notar. Da, stiu, e stupid, asta e.
Deci nu imi vine sa cred....iar o iau de la capat! Pai si daca baiatul cand o intra la liceu iar vrea sa se mute la tatal lui, adica in alta localitate, iar ajungem in instanta???? E ceva de groaza....sper totusi ca macar sa ii vina mintea la cap copilului si sa nu ne mai jongleze cum vrea el, facand naveta intre mine si taica-su in functie de cum crede el ca i-ar fi mai usor. E ciudat, pentru ca la divort copilul mi-a fost dat mie in crestere si educare, dupa 2 ani a vrut la tatal lui ca i se parea ca prea stau cu gura pe el sa invete, acum nici la tatal lui nu ii mai convine ca si acolo sunt restrictii, (in fond si eu si tatal copilului vrem sa facem ceva cu el in viata, sa il educam, sa il facem sa ajunga un OM) si na ca acum cand revine la mine iar trebuie sa umblam prin instante. Si probabil ca actiunea trebuie sa o depun la judecatoria localitatii unde domiciliaza fostul sot si actualmente copilul, asta pana termina scoala la sf lunii iunie. Lamuriti-ma macar sa stiu cand trebuie sa depun cererea, adica efectiv dupa ce se muta copilul la mine, si unde anume, la care judecatorie? Inca o data va multumesc!
Nu, doamna, nu e de groaza, caci puteti face o intelegere in care sa stabiliti modul in care se va muta copilul, ca fiecare va contribui cu x% din veniturile sale la cresterea copilului si solicitati in mod expres sa nu se dispuna poprire, avand in vedere ca partile vor achita pensia benevol.
E o actiune dificila, cred ca v-ar trebui ajutor de specialitate; sau faceti actiune de fiecare data.