avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare pentru parasirea tarii cu un autovehicul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare pentru parasirea tarii cu un autovehicul care nu imi apartine

Buna ziua,
As vrea sa stiu care sunt actele necesare pentru a putea parasi tara, (e vorba de o tara non UE) cu un autoturism care nu imi apartine? notarii mi-au dat varianta cu contractul de comodat, dar stiu ca pana nu demult se faceau si procuri la notar pentru asa ceva...ce variante am?
stiu ca notarii ar lua cat mai multi bani pt cat mai putin...

va multumesc
Buna seara,
Contract de comodat si actele masinii.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Cneazu a scris:
...autoturism care nu imi apartine?


Cui ii apartine auto?

Daca proprietarul este persoana fizica.
Comodat, cum a spus si dnul avocat.

Daca proprietarul este persoana juridica.
Imputernicire de la firma cu stampila.

Bineinteles ... si actele masinii !
Procura este de fapt tot un contract de comodat in raport de ceea ce scrie in act.
Este contract de comodat si daca se numeste procura deoarece estential este regimul juridic al actului juridic si nu denumirea acestuia.

Contractul de comodat se poate face si la avocat pe cand procura autentica doar la notar.
Ar trebui sa intrebati autoritatile de frontiera daca accepta contractul de comodat facut de avocat cu stampile pe el.
Contractul de comodat nu este procura si nici contract de mandat!
Autoritatile de la frontiera cer contract de comodat in forma autentica! Pt a conduce masina in strainatate trebuie in mod obligatoriu ca acest contract sa fie emis de o autoritate publica si nu facut sub semnatura privata.
In plus procura este un act juridic unilateral in care mandantul imputerniceste mandatarul in vederea indeplinirii unor acte juridice si numai adiacent acestora si fapte juridice.
Contractul de mandat este un act bilateral.
Contractul de comodat este un contract bilateral in care comodantul da spre folosinta cu titlu gratuit comodatarului un bun pe o anumita perioada de timp.

Sper ca v am fost de folos cu niste definitii pe scurt....ca sa nu aiurim userii.....

In concluzie stimate domn intocmiti contract de comodat. Nu este mai scump Decat o procura de vanzare sa zicem....
da este adevarat, asa mi-au zis si notarii, problema mea ca aceasta simpla formalitate costa cu 100 de lei mai mult, pana nu demult era vreo 40-50 de lei o "procura" care nu se mai face (citand din notari) acum e 180 ron un contract de comodat...multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Acte necesare iesire cu masina tatalui din tara dunhill11 dunhill11 Tatal meu locuieste in alta tara dar masina lui e la mine cu toate actele acesteia. Vreau sa plec din tara dar nu stiu daca am neaparat nevoie de procura sa ... (vezi toată discuția)
Procura auto pentru bulgaria! Vicktoras Vicktoras Doresc sa plec in concediu cu masina socrului meu in Bulgaria. Imi este necesara procura? Cat costa? (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar fara persoana imputernicita (iesire auto din ro) kvremus kvremus Buna ziua, Va solicit ajutorul intr-o privinta: un prieten de-al meu, roman, se afla in Italia (are si acte de Italia) si a cumparat o masina noua din ... (vezi toată discuția)