avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... De la ce datorie poate incepe excutarea silita ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

De la ce datorie poate incepe excutarea silita imobiliara?

Bună ziua. Doresc să ştiu unde pot găsi actul, legea, etc. unde se specifică suma de la care se poate face executarea silită şi pe BUNURI IMOBILIARE.
Mai concret. Am făcut un împrumut de NEVOI PERSONALE la o bancă. Împrumutul nu este garantat cu BUNURI IMOBILE. Nicăieri in contract nu este pomenit cuvântul GARANŢIE IMOBILIARÃ sau pe BUNURI IMOBILE. S-a început recuperarea împrumutului prin executare judecătorească prin poprire pe salariu la angajator ca terţ poprit.
După trei plăţi lunare prin poprire salarială, în paralel cu poprirea s-a trecut şi la somaţie de executare silită asupra imobilului prin scoatere la vânzare la licitaţie. Se zice peste tot ( am căutat dar... ) că dacă suma împrumutată depăşeşte o anumită valoare se poate face recuperarea şi prin recuperare imobile, vânzare de imobil cu toate că nu este trecut în contractul de împrumut NIMIC despre garantare cu BUNURI IMOBILE. Am întrebat executorul şi mi-a arătat un act prin care creditoarea ( banca ) cere expres executorului judecătoresc să declanşeze direct executare MOBILÃ şi IMOBILÃ a debitorului dar nu mi-a motivat nimic. Unde pot găsi informaţii despre cele de mai sus mai ales despre acel plafon, sumă, etc. dacă există vreo legiferare în acest sens.
Vă mulţumesc anticipat. Cu stimă.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 10:29, 13 Mai 2013
Executarea silita se face si pentru o suma infima dupa parerea mea, de la un ban in sus...
Insa conteaza suma pe care o datorati, pentru a putea fi scos apartamentul dvs. la vanzare. Cu alte cuvinte, s-ar recurge la o astfel de actiune doar in cazul in care nu exista alte bunuri care sa acopere datoria (dintre cele mobile de exemplu, ca frigider, televizor, masina etc.), cu exceptia cazului in care ati garantat cu apartamentul. Ceea ce am inteles ca nu ati facut.
In privinta legislatiei nu va pot da foarte multe indicatii. Insa daca ne uitam in codul civil, vom observa ca sa precizeaza pe undeva pe acolo ca toate contractele au forta obligatorie intre partile contractante. In caz de neexecutare de buna voie a contractului, cealalta parte poate cere executarea silita prin intermediul instantei. In cazul in care executarea in natura nu este posibila, se va recurge la executarea prin echivalent banesc.
Creditorul dvs. (banca), are un gaj general (patrimoniul dumneavoastra) din care se va indestula (va recupera datoria). In mod normal nu poate vinde casa cand poate vinde masina de exemplu, ori daca poate sa-si recupereze datoria prin poprirea salariului dvs.
Conteaza insa foarte mult clauzele contractuale, ca de exemplu, ce este specificat in contractul incheiat de dvs. cu banca pentru situatia in care dvs. nu va indepliniti obligatiile.
De asemenea, sa tineti cont ca pot vinde doar acele bunuri care sunt pe numele dumneavoastra, fiindca doar acestea fac parte din patrimoniul dvs. din punct de vedere legal. Asadar, daca pe numele dvs. este doar apartamentul, il vor licita doar pe acesta, neavand ce altceva sa vanda.
Toate cele bune !
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
Daca vorbim de o executare pornita dupa 15.02.2013, suma este de 10.000 lei. daca insa nu aveti alte bunuri executabile, inclusiv venituri, se poate incepe executarea si sub aceasta suma.
daca executarea este pornita anterior datei mentionate mai sus, poate fi executat silit imobilul indiferent de valoarea creantei.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu banii moldoveanuna moldoveanuna un bun prieten are un credit la banca destul de mare si se afla in imposibilitatea de a plati ratele. daca noi cumparam casa lui (doar in acte, ca sa nu i-o ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a unui apartament achizitionat prin credit ipotecar laura sendrescu laura sendrescu In urma cu trei ani am achizitionat un aprtament prin credit ipotecar in CHF. De un an am intampinat dificultati la plate ratelor, iar banca mi-a gasit drept ... (vezi toată discuția)
Somatie, ce se poate executa ? ale2012 ale2012 buna seara!am primit o somatie in care scrie ca in baza art.387 C.proc civ prin care va punem in vedere ca in termen de o zi de la primirea sau lasarea ... (vezi toată discuția)