avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nuda proprietate si uzufructul viager - interpretare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nuda proprietate si uzufructul viager - interpretare contract

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati în problema urmatoare cu care s-a confruntat o prietena.

La momentul cand s-a prezentat la Politie împreună cu fiul ei pentru eliberarea cartii de identitate a copilului, functionara de la Politie i-a atras atentia că proprietarul apartamentului nu este prietena mea şi sotul ei, ci soacra ei, pentru ca are uzufruct viager asupra apartamentului.

Mentionez că numai cei doi soti, pe care îi voi numi XY şi XX, apar in contractul de vanzare cumparare ca si cumparatori (mama sotului ei am numit-o XZ).

Prietena mea a semnat la momentul acela cu buna credinţă - si bineînteles fără să citească totul, avand încredere în notar, sotul şi soacra ei, care au sustinut că soacra are doar drept de folosire a apartamentului si nu este proprietară cu drepturi egale cu ale soţilor.

Prietena mea este nelinistita si ar vrea sa afle raspuns la următoarele întrebări:

- in momentul de fata, daca cuplul divorţează (sau în cazul decesului soţului), ea nu va avea nici un drept la apartament? Va ramane pe drumuri ?
- dar daca dupa moartea soacrei (al carei sot traieste si el) de asemenea in cazul unui divort sau decesul sotului, prietena mea va avea dreptul la jumatate din apartament, cum ar fi normal?
- daca puteti sa imi oferiti o parere profesionala despre buna credinta a sotului si a mamei sale. Mie mi se pare ca au cam incercat sa o lase pe prietena mea pe dinafara - pe cat s-a putut, discret. Dar eu nu sunt un specialist in materie.

Pun in continuare partea de interes din textul contractului de vanzare- cumparare.
Daca aveti nevoie de alte detalii, va stau la dispozitie.

Subsemnaţii ... domiciliat în ... identificat cu ... şi ... domiciliată în ... identificată cu... vindem liber de sarcini şi procese soţilor XY domiciliat în ... identificat cu ... şi XX domiciliată în ... identificată cu ..., dreptul de nudă proprietate şi d-nei XZ dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului proprietatea noastră, dobândit prin ..., apartament situat în ..., întabulat în ... constând din ...în suprafaţă totală de ..., împreună cu dreptul de coproprietate forţată şi perpetuă asupra porţiunilor din bloc, care prin natura lor sunt de folosinţă comună şi consimt la întabularea dreptului de nudă proprietate asupra apartamentului descris mai sus în favoarea soţilor XY şi XX şi a dreptului de uzufruct viager în favoarea d-nei XZ.
....
Subsemnaţii XY şi XX cumpărăm de la vânzătorii ...şi ... dreptul de nudă proprietate asupra apartamentului descris amănunţit mai sus, care devine bun comun conform art. 30 din Codul Familiei.
Totodată arătăm faptul că avem cunoştinţă de faptul că dreptul de uzufruct viager asupra acestui apartament aparţine d-nei XZ, cunoscând faptul că pe durata vieţii acesteia, folosinţa acestui apartament ramâne în posesia acesteia, obligându-se să le asigurăm deplina şi liniştita folosinţă a apartamentului până la data decesului, sau după caz până la renunţarea scrisă din partea acesteia la acest drept şi nu vom încheia nici un act de dispoziţie fără acordul scris al d-nei XZ.....


Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 12:38, 13 Mai 2013
Prietena a inteles gresit, functionara nu i-a zis ca soacra e proprietar, ci ca drept de folosinta are soacra, de aia e nevoie de acordul ei pt a-l folosi si altii.
Proprietari sunt sotii, asa ca in cazul unui partaj intre soti, sotia are dreptul la jumatate din ap. Pana la decesul soacrei, sotii locuiesc acolo doar cu acordul ei.
In ce fel credeti c-au vrut s-o lase pe dinafara ? Ap a fost al soacrei sau au cumparat pe banii ei sau de ce i-au rezervat drept de uzufruct soacrei?
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
gi-jane2, moderator
In timpul vietii soacrei apartamentul poate fi vandut fara acordul ei?

Sau in cazul decesului sotului, soacra poate sa o dea afara din apartament pe timpul vietii soacrei?
:D Multumesc
Fara acordul soacrei ap nu poate fi vandut. Soacra isi poate da nora afara dupa ce va apela la instanta cu o actiune in evacuare
MUltumesc inca o data,

o ultima intrebare as mai avea:

Ce acte ar putea fi incheiate la notar in ipoteza ca soacra doreste sa renunte la dreptul sau de uzufruct viager.

(N-am intrebat cum am putea sa convingem soacra... mai avem si noi unele idei, chiar daca ele nu se inscriu la capitolul idei pasnice :D scuze de gluma, chiar nu m-am putut abtine :) )
E o declaratie pe care soacra o va da la notar si in baza ei se va cere radierea dreptului de uzufruct din cartea funciara.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager ContSters277264 ContSters277264 Eu si sotia mea am incheiat un contract de intretinere cu parintii ei. Cotractul respectiv stipuleaza : \\"Transmiterea proprietatii catre intretinatori (nb. ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare lacryg lacryg Soacra mea are facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager cu matusa ei care --traieste---.Poate sa treaca pe sotul meu casa si gradina ... (vezi toată discuția)