Eu am citit in prealabil ce am gasit in legislatie , poate nu am gasit ce trebuie . Am inteles ca in fiecare tara membra UE , are o lege care reglementeaza termenul de garantie . In romania am inteles ca termenul ar fi de 2 ani , minim .
Intrebare :
1. De ce la anumite servicii , avem un termen de garantie mai mic ?
2. De ce la anumite produse , garantia este conditionata , de operatii post cumparare ?
Legislatia romana prevede obligativitatea acordarii de catre producatori a garantiei de conformitate de 2 ani calculata de la data achizitionarii produsului, pentru produsele care sunt noi.
Pentru produsele second-hand, garantia de conformitate este de 1 an calculat de la data achizitionarii produselor.
Pentru a asigura parametrii optimi de functionare, unele produse au nevoie de operatiuni postcumparare efectuate de service-uri autorizate de producator, in caz contrar existand riscul de pierdere a garantiei prin neasigurarea conditiilor optime de functionare.
Si, cel mai important, nu confundati garantia de conformitate a produselor -obligatorie potrivit Legii 449/2003, republicata, cu garantia comerciala -facultativa potrivit prevederilor codului civil. Nu toti producatorii acorda ambele tipuri de garntii, cei mai multi limitandu-se la garantia de conformitate.