avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara!

Buna ziua!
Cu mai mult de sapte ani in urma, in urma divortului am obtinut custodia copiilor...o fata si un baiat. S-a stabilit prin hotararea judecatoreasca o pensie alimentara de 350 lei pt ambii copii. Intre timp fata este majora (implineste 20 ani anul acesta), lucreaza si face liceul la seral si nu mai locuieste cu mine (dar nici cu mama ei). Baiatul este in clasa a 10-a si inca nu implinit 17 ani. Pensia alimentara este virata de angajatorul fostei sotii intr-un cont de-al meu (la solicitarea mea). Din anumite surse am aflat ca salariul fostei sotii este mult mai mare fata de acum 7 ani si as dori o recalculare a pensiei alimentare.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa urmez, de ce date / acte am nevoie si daca am nevoie de un avocat pt acest lucru.
Va multumesc anticipat! Cu respect!
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
vasilache-florinache, utilizator
Avand in vedere ca fata este majora, in acest moment, ce suma va este virata in cont 350 lei sau 175?
350 lei dar...in momentul cand a devenit majora era eleva si dinainte de asta si-a dorit sa locuiasca cu mama ei (aceasta urmand sa se ocupe si sa-i asigure cele trebuincioase fetei...lucru ce l-am mai dezbatut pe forum. In acel moment cardul aferent contului in care imi erau virati banii l-am dat lor, urmand ca in acest an fata sa termine liceul...la zi. Eu asa stiam. Dar zilele trecute am avut o surpriza cand am primit in cutia postala un extras de la un fond de pensii privat din care reiese ca fiica mea a contribuit la acel fond, in mod regulat incepand din iulie 2012. Apoi am aflat si adevarul, care imi era ascuns!?...lucreaza (la aceeasi intreprindere cu mama ei), face liceul la seral si nici nu mai locuieste cu mama ei. Deci la ora actuala cardul nici nu stiu cine il foloseste-dar este folosit cu regularitate, rezulta din extrasul de cont. Tot in luna aceasta a venit in cutia postala un alt plic de la alt fond de pensii privat pe numele fostei sotii (nu si-a schimbat la acel fond de pensii nici numele dupa divort si nici adresa de corespondenta) iar cotizatiile lunare la fond (3% din brut in 2012) erau intre 95 si 170 lei, de unde rezulta ca salariul ei este mult superior fata de cel avut in 2006 la divort, lucru stiut deja din ultimii doi ani - dar mi-am zis ca nu are rost sa intreprind ceva in acest sens, deoarece aveam fiecare cate un copil in grija. De aceea as vrea acum sa deschid in instanta o cerere de majorare a pensiei pt baiat, care este minor si este in clasa a 10 -a. Asa stau lucrurile!

Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Buna ziua din nou!
Referitor la problema mea....am vorbit cu un jurist sa ma ajute sa redactez cererea de majorare a pensiei (cu articolele din NCC) si mi-a sugerat sa trimit inainte o notificare la fosta sotie, pe adresa intreprinderii (nestiind adresa de domiciliu), prin care sa-i cer, ca de buna voie sa solicite la conducerea intreprinderii, oprirea si virarea a 25% din venitul net actual cu titlu de pensie de intretinere pt fiul nostru, minor. In caz contrar va fi chemata in instanta...etc. Asta pt a nu fi amanat la prima infatisare....ceva cu intelegerea amiabila..Nu am prea inteles..Chiar trebuie sa fac asta? Nu mi se pare normal si nu stiu cat de cinstita ar fi. Ar putea sa solicite la intreprindere virarea oricarei sume, care-i convine ei!?....mai ales ca o cunosc(de la divort)...si nu s-ar feri sa faca orice aranjament, sa spuna orice minciuna, numai "sa iasa ea deasupra". Daca totusi trebuie sa fac si aceasta notificare, va rog sa ma ajutati cu un model...nu am gasit pe internet.
Cu stima!
Multumesc!
In acel moment cardul aferent contului in care imi erau virati banii l-am dat lor, urmand ca in acest an fata sa termine liceul...la zi.


Si daca ati solicita acum 25 % din venit suma ar fi mai mare decat cei 350 lei? Se merita? De ce va complicati? Cine e titularul contului in care erau virati banii, nu dv? Nu este mai usor sa blocati / declarati pierdut cardul respectiv si sa solicitati eliberarea altuia sau scoateti dv banii direct de la banca? In rest, lasati fata sa-si dea mama in judecata pentru pensie alimentara daca intruneste conditiile, iar mama sa va dea pe dv in judecata pentru reducere dat fiind faptul ca ati ramas doar cu un minor in intretinere.
Dv nu puteti solicita direct angajatorului sa va vireze 25 % din salariu, poprirea se face in baza titlului executorii si a ordonantei de infiintare a poprrii, nu asa la solicitarea oricui.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
m_ella2005, utilizator
Luna aceasta a venit in cutia postala un plic de la un fond de pensii privat pe numele fostei sotii (nu si-a schimbat la acel fond de pensii nici numele dupa divort si nici adresa de corespondenta) iar cotizatiile lunare la fond (3% din brut in 2012) erau intre 95 si 170 lei (deci minim 3000 lei brut),. Contul este pe numele meu si chiar am blocat cardul zilele trecute. Fata este majora, lucreaza si este la seral.
Zicea ca eu sa-i spun sa solicite ea angajatorului oprirea a 25% din venitul net actual.

Alte discuții în legătură

Pronuntare divort si custodie dragomirmihai87 dragomirmihai87 Buna ziua, Tocmai ce am citit pe portalul judecatoriei pronuntarea divortului si stabilirea domiciliului minor la mama si pensia alimentara. Divortul este ... (vezi toată discuția)
Consultare balcania balcania In urma sentintei de divort minorul a fost incredintat mamei urmand sa platesc pensie de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca. La locul de munca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv nadinne nadinne Prin sentinta de divort am fost obligat sa platesc pensia alimentara pentru cei doi copii minori. Eu am trimis banii direct copiilor(eu fiind in strainatate), ... (vezi toată discuția)