avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Fiul meu a implinit 18 ani cum poate sa beneficieze in continuare de pensie alimentara.? Ce trebuie sa faca si ce acte ii trebuiesc? Tatal lui mai are un copil in intretinere minor.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:39, 14 Mai 2013
Fiul dumneavoastra are capacitate procesuala deplina si calitate procesuala activa.In acest sens, acesta se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala , in vederea stabilirii dreptului la pensiei de intretinere.


Pensia de intretinere este acordata majorului, cu titlu de exceptie, daca acesta se afla in stare de nevoie, nerealizand venituri.

Asadar, parintii sunt obligati sa asigure subzistenta copilului, pe perioada efectuarii studiilor,pana la implinirea varstei de 26 de ani.


In actiunea introductiva de instanta indicati societatea unde tatal presteaza o activitate remunerate, in vederea emiterii de catre instanta de judecata a unei adresa care sa certifice veniturile salariale realizate in ultimele 6 luni.

Atasati, de asemenea, adeverinta emisa de institutia de invatamant.

Plafonul maximal prevazut de Codul civil este de 25 % din venitul net obtinut, insa nu mai putin 25% din salariul minim pe economia nationala.


Poprirea in materie de pensie de intretinere este obligatorie, se insitutie de catre instanta de judecata , din oficiu, pentru a retine angajatorul sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere din salariul obtinut.


Hotararea este executorie de drept, in situatia in care nu este platita pensia de intretinere , se poate proceda la executare silita .

Neplata pensie de intretinere , cu rea credinta, timp de cel putin doua luni reprezinta elementul infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.


Buna ziua. Dar eu ca mama trebuie sa mai aduc ceva acte? si ce acte mai trebuie sa aduc sincer nu mai stiu . Si de unde as putea gasi un model pt intocmirea cereri de pensie alimentara? Multumesc anticipat
Dvs ca mama nu aveti nicio calitate. Copilul este major astfel ca va trebui ca singur sa formuleze aceasta cerere.

Va trebui sa indice locul de munca al tatalui si sa faca dovada ca este in continuarea studiilor, nerealizand venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara AndreeaIonescu17893 AndreeaIonescu17893 Buna dimineata. Va scriu astazi ptr ca am nevoie de cateva lamuriri. Intentionez sa il dau in judecata pe tatal meu ptr recalcularea pensiei alimentare. In ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Edwinn Edwinn Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie: am un baiat de 19 ani student in anul I la Buget(fara taxa) si primeste pensie alimentara de la tatal sau 170 lunar. ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui fata de copilul major papyy papyy ma numesc alexandru acum am 24 de ani dar de mic nu am avut tata el nea parasit pe mn si mama pensia alimentara nu a platito pe motivul ca nu a avut , sunt pe ... (vezi toată discuția)