avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... incompatibilitati profesionale
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

incompatibilitati profesionale

Din cate am citit eu,potrivit legii si statutului consilierului juridic, activitatea de consilier juridic liber profesionist este incompatibila cu cea de consilier juridic salariat. Este chiar incompatibila cu orice alta profesie autorizata sau salarizata!
Despre asta ce parere aveti?
Ar trebui sa renunt la profesia mea actuala, autorizata si salarizata satisfacator, in favoarea statutului de cons. jur. salarizat,anagajat de o pers. juridica care ma remunereaza cu salariul minim pe economie?


Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 18:07, 8 Aprilie 2005
Meseria de consilier juridic nu poate fi exercitata liber profesionist.
Consilierul juridic este eminamente salariat, fie la un oarecare S.C. fie la propia lui societate profesionala. Aceasta meserie nu poate fi exercitata decat ca salariat.
Nu exista interdictia de a fi angajat la mai multe societati ca si c.j.
Si cum ramane cu incompatibilitatea prevazuta in art.10 lit.c) din L.514/2003? acolo spune ca exercitarea profesiei de c.j. este incompatibila cu "orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau strainatate". In prezent sunt asistenta med.,autorizata si salarizata. Este incompatibila aceasta profesie cu cea de c.j.?
Aceeasi lege prevede :c.j poate fi numit in functie si are statutul functionarului sau poate fi angajat in munca cu statutul de salariat.
In acelasi timp, statutul c.j,in art.10 precizeaza modalitatile de exrcitare:a) servicii de contencios juridic;
b) cabinete individuale de consultanta, asistenta si reprezentare juridica sau
c) societati profesionale de exercitiu liberal al activitatilor de consultanta, asistenta si reprezentare juridica (S.E.L.)
C.j. din cadrul serviciilor de contencios juridic sunt îndreptatiti de a exercita profesia de c.j. numai pentru autoritatea, institutia sau persoana juridica unde activeaza, neputând cumula aceasta calitate si la alte autoritati, institutii sau persoane juridice si totodata pe întreaga perioada în care are calitatea de consilier juridic public nu poate exercita profesia de consilier juridic si prin alte forme de exercitare. (art.13 statut)
Art.14 - (1) Profesia de consilier juridic poate fi exercitata la alegere si prin formele de exercitare independente: cabinete individuale sau societati profesionale de exercitiu liberal al activitatilor de consultanta, asistenta si reprezentare juridica (S.E.L.) numai dupa obtinerea atestatului de libera practica.

Atestatul de libera practica permite exercitarea prof. ca liber profesionist, deci c.j poate fi salariat sau liber profesionist!

"Consilierii juridici ce exercita activitatea prin aceste forme independente nu pot exercita profesia de consilier juridic si în calitate de salariati la autoritatile si institutiile publice sau la persoanele juridice de drept public si privat. "-art.15,al.9,lit.b) din statut

Si inca o nelamurire am:" Profesia de consilier juridic se exercita numai de catre membrii colegiilor, înscrisi pe tabloul acestora, cu drept de exercitare a profesiei. " Din informatiile mele,nu toti c.j. sunt membri ai colegiilor si profeseaza fara probleme.
Ce-i cu jungla asta legislativa? Lamuriti-ma si pe mine....
Statutul are scaparile lui, eu vorbesc de practica care este in concordanta cu legea.
Tot nu m-ai lamurit:)..... profesia de as. med. este incompatibila cu cea de cj?
DA!!

Alte discuții în legătură

Consilier juridic alexandru17 alexandru17 Buna ziua, un consilier juridic, neangajat al vreunei societati comerciale, poate in baza unui contract de prestari servicii sa emita facturi de consultanta pt ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate presta servicii in calitate de pfa? OANA GORAN OANA GORAN am uarmatoarea nelamurire: un consilier juridic poate presta servicii juridice in calitate de pfa, se poate ??? daca da, ce presupune acest lucru.?? va ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)