avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor pentru inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor pentru inmormantare

cat este ajutorul de înmormântare pentru pensionari CAP. ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 16 Mai 2013
1. Ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, iar ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederle contractului individual/colectiv de munca.

2. In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Dovada se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.
Ajutorul de deces, plătit în cazul decesului pensionarilor, va fi în acest an de 2.223 de lei.

3. Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
Se achită în termen de 24 de ore de la solicitare, persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.
Ajutorul de deces se achită de către:
- angajatorul, în cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- instituţia care gestionează bugetul asigurărilor sociale de şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu contract de asigurare socială, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare deces angajat germi germi Se acorda ajutor inmormantare in cazul unui angajat in privat.Unde se depune cererea? (vezi toată discuția)
Ajutor de innmormantare MihaelaSm MihaelaSm Buna ziua, Daca sotia decedatului primeste ajutor de inmormantare de la firma angajatoare, mai poate primi si de la fondul de pensii private sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Ajutor pt inmormântare A alex A alex O persoana care nu a lucrat cu carte de munca poate sa primeasca ajutor de inmormântare?Multumesc (vezi toată discuția)