avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechimea in munca in Romania se poate transfera in UK?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechimea in munca in Romania se poate transfera in UK?

Am 53 de ani si am lucrat in Romania 22 de ani. Locuiesc in Anglia si am o vechime de 10 ani in domeniul sanitar. Cum pot sa dovedesc in Anglia ca am vechime de munca si cum pot acumula aceasta vechime la pensie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:28, 5 Ianuarie 2019
Persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Marii Britanii si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia britanica, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Marea Britanie.

Trebuie sa solicitati Casei de Pensii din tara eliberarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” pentru perioadele lucrate in Romania.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Este posibil sa incep demersurile pentru pensia din Romania daca inca mai lucrez in Anglia?
Este posibil numai daca este cazul pensionarii pentru limita de varsta sau a pensionarii pe gradul III de invaliditate , intrucat potrivit art.118 din Legea nr.263/2010 persoanele beneficiare ale unor astfel de pensii pot cumula pensia cu salariul.
Multumesc foarte mult. Sa aveti un weekend placut.
Buna ziua. Ma numesc Brasoveanu Aurel,cetățean Roman . Locuiesc in Anglia din anul 2000. Am 63 ani cu o vechime de aproximativ 20 de ani munca in Romania. As dori sa știu dacă beneficiez de pensie anticipata in Romania. Încă o data detalii: 63 ani 20 ani vechime.

Alte discuții în legătură

Cumularea pensie din uk Cornelia Cojocaru Cornelia Cojocaru Are Romania un record cu UK in priviinta pensiilor? (vezi toată discuția)
Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara? felicia_nemeth felicia_nemeth Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii? (vezi toată discuția)