avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Activitatea din strainatate se ia in considerare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara?

Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii?
Da sigur.se poate lua in considerare si in tara. Este vorba de formularul e207 daca nu ma insel,bineinteles daca ti lucrat cu forme legale.
1. Mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul si solicitati sa completati formularul E207 - Certificat pentru cariera asiguratului.

2. Apoi Casa de Pensii se ocupa de toate formalitatile cu omoloaga sa din Italia.
Legea nr.263/2010 , art.19 prevede :
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
....

Persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult.
O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat in strainatate. cum procedez pentru ca perioada sa fie luata in calcul pentru pensie? croitorumihail croitorumihail Buna ziua, am 44 de ani, am lucrat in italia 4 ani si 7 luni cu contract de munca, apoi am beneficiat de somaj acolo, as dori sa stiu va rog ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Vechimea muncii in strainatate mariagabriela07 mariagabriela07 Buna ziua!Amlucrat 6 ani in Italia cu contract de munca.Doresc sa stiu care sunt pasii pt inregistrarea acestora IN Romania,si daca am dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie - munca in tara si in strainatate Annamarianna Annamarianna Buna ziua ,as vrea sa stiu ce documente trebuiesc pentru intocmirea doasarului de pensionare pentru o persoana care pana in 2007 a lucrat in Romania dupa care ... (vezi toată discuția)