avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuire la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuire la locul de munca

Buna ziua!
Ma confrunt cu o problema la locul de munca si as vrea sa cer si eu pareri.
Lucrez la o companie mare, nou venita in Romania, care activeaza in domeniul comertului alimentar.
Intr-o zi, acum aproape 3 saptamani, a venit superiorul ierarhic si mi-a spus simplu ,,vezi ca eu vreau sa te dau afara". Initial am crezut ca e o gluma, insa mi s-a spus ca nu e asa. Am crezut ca e o gluma pentru ca pana atunci faceam mereu cele mai complicate lucruri, eram apreciat ca si ,,om de baza", ba chiar mi se spusese sa stau in acea filiala pe viitor, pentru ca se poate sa fiu promovat.
Cand am intrebat de ce vrea sa ma concedieze, mi-a spus ca pur si simplu nu vrea sa mai colaboram si ca ori imi dau demisia, ori imi dau ei bani sa plec. Dupa aceea am intrat 2 saptamani in liber, pentru ca aveam ore lucrate suplimentar.
In acest timp nu mi s-a mai propus sa plec ,,contra-cost" si nici nu mi s-a mai vorbit despre demisie, insa mi s-a propus sa merg in alta filiala.
Am fost de acord, crezand ca este spre binele tuturor. Dar cand am mers in alta filiala am fost umilit si batjocorit. De exemplu, desi ocup o functie de conducere, am fost pus sa dezlipesc afise de pe stalpii din parcare. Nu a fost o problema, problema a fost ca ulterior am fost impins si mi s-a smult un aparat de scanat din mana, doar pentru ca mai aveam 2 minute de facut ceva (ce tinea tot de munca) si pentru ca am rugat sa se astepte putin. Dupa ce am fost bruscat astfel mi s-a spus sa merg acasa de la noua filiala.
Nici in alta filiala nu am fost acceptat, pe motiv ca nu am recomandari bune.
Eu nu inteleg nici pana acum ce am facut, pentru ca nu mi s-a spus nimic concret, ci totul a ramas la nivel de ,,nu mai vreau sa colaboram".
Initial ,cand mi s-a spus de concediere, mai fusesem amenintat si ca mi se va face comisie disciplinara. Nu am avut nimic impotriva, insa nu s-a intamplat acest lucru, probabil pentru ca nu exista motiv pentru a fi tras la raspundere. Banuiesc ca problema este faptul ca nu sunt genul care sa ii pupe mana sefului, dar care isi face treaba bine (o spun ceilalti, nu doar eu). Ba chiar s-a intamplat , inainte sa mi se spuna sa-mi dau demisia, sa fiu ,,pandit" de catre acest sef si sa vina la incheierea programului sa ma controleze in punga. Bineinteles ca nu a gasit nimic in neregula.
La ultima discutie purtata cu acest sef al meu i-am spus ca de luni ma duc la munca iar el m-a luat la mishto, spunand ,,mai ne gandim pana luni".
Tin sa mentionez ca am fost foarte umilit si batjocorit de tot ceea ce mi s-a intamplat.
Ma gandesc ca o sa merg la munca si ca o sa fiu umilit si hartuit in continuare si nu stiu cum sa procedez.
Multumesc aniticipat oricui imi va raspunde!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 31 Mai 2013
In mod normal ar trebui ca in firma sa existe un sindicat sau sa fie nominalizati/ alesi reprezentanti ai salariatilor pentru negocieri/ discutii cu angajatorul/ administratorul. Acestia ar trebui sesizati in primul rand, de catre dvs.
Intocmiti o nota scrisa catre conducerea firmei, pe care o inregistrati la secretariat/ registratura firmei. In nota, prezentati situatia, solicitati ancheta administrativa si rezolvarea problemei.
Cred ca nu este lipsit de interes, daca veti face si o autoevaluare la "rece" a activitatii dvs., a comportamentului fata de colegi si subordonati (inteleg ca aveti o functie de conducere), in conditiile in care lucrand in mai multe filiale/ locuri de munca, va confruntati cu acelasi comportament din partea sefilor dvs.
Aveti dreptul la demnitate in munca. Acesta este un principiu constitutional si angajatorul este obligat sa vegheze la respectarea lui.

Prin urmare, aveti dreptul de a nu fi hartuit de catre angajator sau colegii de munca, de a nu fi jignit sau discriminat, de a nu vi se da dispozitii venite de la superiori ce nu pot fi indeplinite, ori sunt nelegale sau date cu rea credinta.

În cazul în care un salariat consideră că i-a fost încălcat dreptul la demnitate în muncă, acesta poate acţiona angajatorul la instanţele judecătoreşti, potrivit Codului muncii.
Dl Gigi Popa, a multumesc pentru raspuns. Un singur aspect ati inteles gresit si anume faptul ca eu am spus ca toti zic despre mine ca muncesc si ca-mi fac treaba cum trebuie. Aceasta persoana s-a purtat foarte neprofesional si m-a mutat in alta filiala, unde persoana care este imi este superior este foarte buna prietena cu acela care m-a transferat. De aceea cred ca s-au comportat cum s-au comportat, fiind ei intre ei. Asa ca nu vad de ce trebuie sa-mi schimb eu comportamentul agreat de mai toata lumea, pentru un idiot care nu ma suporta pentru ca nu sunt cu ,,pupatul undeva". In fine, va multumesc pentru raspuns. :)
Din pacate cred ca nu exista legislatie in Romania care sa apere si un biet angajat. Este foarte greu de dovedit hartuirea la locul de munca. In Anglia de ex se cheama " continuous dismissing" si exista repercursiuni clare asupra clui care face abuz de functie.
Ati mai auzit de vreun caz in care un simplu angajt sa castige un asemenea process ?! eu lucrez intr-o comp multinationala iar spaima statului probabil ca este de 100 de ori de mai mare ..... Culmea este ca se practica Hartuirea si nu o putem dovedi!!!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Caracafe, utilizator
Se poate dovedi orice act de hartuire si exista si legislatie in Romania in acest sens.

Alte discuții în legătură

Probleme și amenințări la muncă. am soluții de stopare? Anonimu' Anonimu' Buna ziua, as dorii si eu suport/ajutor/sfat in legătura cu nenumărate probleme la munca. Țin sa spun ca lucrez de 7 ani intr-o multinaționala și de ceva ... (vezi toată discuția)
Are dreptate patronul marianelena marianelena pentru ca la sotie la serviciu aceasta este discriminata direct ,exercitand o presiune morala enorma pt. asi da demisia ,astazi am telefonat la servicii la ... (vezi toată discuția)
Concediere liliana_lungu liliana_lungu Pana pe 18 dec sunt in concediu fortat fara plata. Dupa care ma vor concedia fara motiv sa schimbe personalul. In cazul acesta ce drepturi am/ce pot sa fac ... (vezi toată discuția)