avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna seara
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi , sau mai putin) din care sa nu imi rezulte un venit net mai mare de 500 ron , pot continua in paralel si cu somajul ? .Sau orice venit obtinut duce la pierderea somajului ? Sau exista o anumita suma maxima (venit) prin care sa pastrez si somajul ? . Va multumesc f mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 16 Mai 2013
Norme de aplicare a legii nr.76/2002:
Art. 15.

(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

Asadar, legea prevede cumulul indemniztaiei de somaj numai cu venituri realizate din activitati autorizate , nu si din salariu .
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Un CIM incheiat chiar si cu timp partial si un salariu cat de mic va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
Multumesc de raspuns.o singura intrebare as mai avea, contractul de colaborare se incadreaza in acele activitati autorizate?
Veniturile realizate in baza unui contract de colaborare nu se incadreaza in categoria veniturilor realizate din activitati autorizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj daca am venituri din alte surse? selamara selamara Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia de somaj in cazul in care am venituri din alte surse in suma de 250/luna. Multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si drepturi salariale ana30d ana30d exista vreo forma legala in care poti sa beneficiezi si de somaj ( eu beneficiind de somaj pt inca cateva luni ) si drepturi salariale in acelasi timp? vreo ... (vezi toată discuția)
Daca sunt somera pot sa inchei contracte de colaborare? flatcomg flatcomg Daca sunt somera pot sa-mi fac contracte de colaborare in diferite domenii ( sanatate,asigurari,etc ) fara sa pierd somajul ? (vezi toată discuția)