avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inspector de politie cere retragerea plangerii de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inspector de politie cere retragerea plangerii de catre reclamant

Buna ziua. Problema este urmatoarea: fratele meu(15 ani) a facut plangere in urma cu 2 luni pentru un telefon care i-a fost luat. El a inmanat telefonul pentru a evita alte repercursiuni si nu i-a mai fost dat inapoi. Plangerea a fost depusa in seara in care s-a intamplat tot si actiunea a fost incadrata la furt. In urma cercetarilor, s-a aflat numele si domiciuliul persoanelor care au facut acest lucru, dar ieri mama si fratele meu au fost chemati la politie pentru a fi "sfatuiti" de catre inspectorul sef sa isi retraga plangerea deoarece el a intocmit dosarul pentru furt si era de fapt un abuz de incredere. El a sustinut ca impreuna cu procurorul a ajuns la concluzia ca plangerea nu ar avea sanse sa fie rezolvata in justitie si a sfatuit-o pe mama (in calitate de tutore al fratelui meu) sa retraga plangerea. Deci, nu numai ca bunul nu a fost recuperat, suma de bani care constituie contravaloarea bunului,dar nici cei 2 care au savarsit actiunea nu au suferit nicio masura legala. Ba mai mult, victima ar trebui sa renunte. Aceleasi persoane au mai furat, de data aceasta, telefoanele a altor 2 colegi de-ai fratelui meu in interval de aproximativ o luna. Intrebarea mea este: aceasta abordare este normala in justita romaneasca? Ar trebui sa iesim cu frica din casa ca azi ni se fura un bun si maine ni se poate intampla altceva mai grav pentru ca infractorii nu suporta nicio repercursiune si continua in ilegalitate pentru ca vad ca se poate? multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariacristina , utilizator 16:24, 21 Mai 2013
Manole Dumitru a scris:

Puteti face o plangere La Parhet impotriva politistilor care va indeamna sa va retrageti plangerea, si aratati cum stau lucrurile de fapt.

De ce să facă plângere? Pe ce motiv?
După cum susține mariacristina, telefonnul a fostînmânat pentru a evita alte repercursiuni”. Dacă nu sunt alte elemente și dacă poliția a făcut cercetările specifice și nu au fost dovedite acele „repercursiuni”, e foarte clar că nu e furt ci e abuz de încredere.

Dacă fratele dvs. a înmânat telefonul datorită temerii insuflate de cei doi făptiuitori, este vorba despre tâlhărie, în opinia mea. Nu vă retrageţi plângerea. Organele de urmărire penală trebuie să-şi facă treaba.
1) Poliția are obligația de a executa cercetarea penală ;
2) Poliția NU are dreptul de a vă solicita retragerea respectivei plângeri ci a propune prin Referat către procurorul de caz : NUP (neînceperea urmăririi penale) sau începerea urmăririi penale-IUP, cu motivările de rigoare.Referatul se trimite procurorului de caz, acesta poate dispune una din cele 2 variante și va formula o Rezoluție către cei implicati comunicând-o poștal cu termen de atac 20 de zile de la primire (plângere contra Rezoluției procurorului) Totul, constituie doar o formalitate deoarece, în realitate există o echipă ca organ de cercetare penală condus de un procuror (procurorul de caz).Procurorul, dă indicații verbale iar polițistul le execută-n scris.Concluzia : sunt pe aceeași lungime de ”undă” dar procurorul ”lucrează cu mănuși” iar polițistul cu ”indicațiile verbale” primite de la procuror : rare cazuri ori, aranjate ca polițistul să comunice una prin Referat către procuror iar procurorul să respingă și să ”ordone” alta.Probabil, la mijloc, e ceva ”necurat” dacă un inspector de poliție își permite acel ”lux” de a solicita părții vătămate-reclamante să-și retragă plângerea ?! pe motiv că . . . NU RETRAGEȚI nicio plângere ! Lăsații să treacă la fapte, nu vi se va întâmpla nimic.
multumesc mult pentru lamuriri. Plangerea nu a fost retrasa, in ciuda gafelor inspectorului respectiv. am observat ca unii considera ca un abuz de incredere este practic o nimica toata. cum ati reactiona daca 2 indivizi rau famati, despre care se stie ca au batut alte 2 persoane si ar putea avea asupra lor arme albe( au fost vazuti cu cutite), v-ar cere telefonul, nu l-ati da? se poate numi abuz de incredere, dar fratele meu nu a avut incredere ca i se va da telefonul inapoi, ci l-a dat de frica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 210(251)furt intre rude ContSters83983 ContSters83983 Buna seara!Am si eu o problema.In urma cu 6 ani am luat la mine in casa o fosta colega de facultate,in fine in luna iulie a acestui an am constatat ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Plangere penala (sau nu) pentru furt (daca se poate numi furt)? sergynyo sergynyo Buna ziua. M-am certat recent cu logodnica mea (fosta). :(( Din toata aceasta cearta, ea nu doreste sa-mi inapoieze un telefon (smartphone) plus alte obiecte ... (vezi toată discuția)
Talharie sau abuz de incredere ? latosu latosu Buna seara avocatnet.ro . Am si eu nevoie de niste opinii . Intai va voi povestii pe scurt. Intr-o anumita seara am iesit cu un prieten, care la randul lui a ... (vezi toată discuția)