avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... schimbare destinatie spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

schimbare destinatie spatiu comun

Buna ziua,

Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26.

Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale Asociatiei?

Este legal ca in Adunarea Generala anuala reconvocata la care au participat 27 de persoane ( dintre care trei persoane sunt rudele de grad I ale proprietarilor respectivi, insa fara imputernicire scrisa din partea acestora) din cei 150 de proprietari, sa fie votata schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale Asociatiei, respectiv transformarea unei uscatorii de la subsol in sala de forta? Precizez ca unul din proprietarii direct afectati nu a fost de acord.

Este legal sa fie transformata o uscatorie de la subsolul blocului in sala de forta pentru toti cei din bloc ?

Nu este periculos pentru linistea si /sau siguranta proprietarilor ? Pentru integritatea instalatiilor tehnice de la subsol?

Se pot desfasura activitati publice in subsolul tehnic, altele decat cele de administrare?

Astept raspunsul dumneavoastra , pe care doresc sa-l discut cu presedintele, comisia de cenzori si cu comitetul executiv.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:38, 20 Mai 2013
Schimbarea de destinatie ( din spatiu comun in spatiu comercial) se face cu autorizatie de la primarie. Primaria cere acordul vecinilor efectivi ( perete comun), iar in cazul dumneavoastra fiind un spatiu comun - acordul tuturor locatarilor.
Daca ignora contestatia dumneavoastra si deschid activitatea puteti depune reclamatie la primarie - vor primi amenda si vor fi obligati opreasca orice activitate comerciala.
Ideea e ca se schimba doar scopul utilizarii unui spatiu comun.

A fost votat de AG in conditii de legalitate, este in continuare spatiu comun al asociatiei, spatiul va fi utilizat tot de proprietari... Din pacate, legea nu prevede decat daca acest spatiu s-ar inchiria de catre un tert, daca s-ar transforma intr-un punct de lucru, intr-un cabinet medical s.a.m.d.

Spatiul il va folosi oricine dintre proprietari, inteleg.

Daca un vecin din imediata vecinatate nu este de acord....el este in minoritate. La urma-urmei, daca problema era de interes foarte mare pentru proprietari, ar fi participat la AG si ar fi votat intr-un fel sau altul.

Personal nu vad bine aceasta situatie si cred ca ar fi comportat mai mult efort de consultare a proprietarilor.
Va multumesc.

Si eu sunt de parere ca partea cu consultarea este deficitara.

Imi cer scuze ca nu am precizat ca asociatia de proprietari are zece scari si la subsolul fiecareia exista o uscatorie si o spalatorie.

Acum este vorba ca o uscatorie de la o anumita scara sa devina sala de forta pentru cei din asociatie, adica pentru toti membrii, indiferent de scara.
Deci isi schimba destinatia si in plus ajunge in utilizarea tuturor.

Deci avem nevoie sa rezolvam urmatoarele aspecte:
-cum se defineste aceasta actiune: atribuire in folosinta exclusiva sau schimbarea destinatiei de folosinta comuna sau incetarea destinatiei de folosinta comuna?
-cine se poate pronunta asupra acestiu spatiu?
-cine este coproprietar pe acest spatiu ?
-cand si cum se poate modifica destinatia acestiu spatiu ?

Cum se defineste aceasta actiune: atribuire in folosinta exclusiva sau schimbarea destinatiei de folosinta comuna sau incetarea destinatiei de folosinta comuna?
Motivat de faptul ca utilitatea de a usca este atribuita tuturor coproprietarilor spatiului respectiv prin proiectul cladirii si de faptul ca nu toti oamenii pot folosi o sala de forta, eu apreciez ca este vorba de incetarea destinatiei de folosinta comuna.

Cine se poate pronunta asupra acestui spatiu?
In noul cod civil, privitor la coproprietatea fortata art 658 (1) se precizeaza " Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor" si se mai precizeaza in art.25 (1) (3) din L 230/2007 : "Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in
vedere: In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal". Majoritatea de doua treimi este intarita si in art.1 din L 170/2010 "incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor".

Cine este coproprietar pe acest spatiu? Cine are dreptul sa foloseaca uscatoria de la scara mea?
In noul cod civil, privitor la coproprietatea fortata art 649 (2) se definesc "spatiile pentru spalatorii si uscatorii sunt considerate parti comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizeaza aceste utilitati in conformitate cu proiectul cladirii".

Pana aici se remarca ca pot utiliza si lua decizii asupra uscatoriei numai coproprietarii de la scara respectiva (art. 649 (2) noul cod civil) in Adunare generala prin acordul majoritatii ( art. 25 L 230) de 2/3 din numarul coproprietarilor (art.658 noul cod civil si art.1 din L170/2010) pe baza de tabel nominal cu coproprietarii ( art.25 L 230).

Cand si cum se poate modifica destinatia utilizarii spatiului?
Art 12(e) din HG 1588/2007 impune dreptul proprietarilor de a folosii " partile comune de constructii si instalatii ale condominiului conform destinatiei pentru care au fost construite".
Si art.653 din noul cod civil intareste "Fiecare coproprietar poate folosi, in conditiile acordului de asociere, atat spatiul care constituie bunul principal, cat si partile comune, fara a aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari si fara a schimba destinatia cladirii. "

Se remarca importanta continutului acordului de asociere, a drepturilor fiecarui proprietar si "fara a schimba destinatia cladirii".

Orice schimbare a situatiei partilor comune implica modificari in acordul de asociere si aceasta se face cu acordul majoritatii de 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.

Deci coproprietarii spatiului din proprietatea comuna (a uscatoriei) au nevoie de o adunare generala in care sa-si dea acordul 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari pentru modificarea acordului de asociere si de acordul pe baza de tabel a 2/3 din numarul coproprietarilor scarii respective. Apoi este nevoie de acordul primariei de a functiona o sala de forta acolo cu toate celelalte avize: program, protectia muncii, salubritate etc. specifice activitatii de sala de forta.

Iar acum la sfarsit ne intoarcem la acordul vecinilor din imediata vecinatate.
Cum se aplica atunci articolul 39 din legea 230/2007 care precizeaza ca proprietatea comuna poate fi utilizata "numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate"?
Cum se va obtine acordul primariei fara acordul vecinilor din imediata vecinatate?

Va multumesc inca o data si astept raspunsurile dumneavoastra.

Uscatoria apartine proprietarilor de la scara respectiva, nu tuturor din bloc deoarece delimitarea proprietatii comune este evidenta.

Daca se doreste schimbarea destinatiei unui spatiu comun care sa fie folosit si de alte persoane dinafara (nici nu intra in discutie calitatea de proprietar in acelasi condominiu), atunci conducerea asociatiei trebuie sa ceara acordul proprietarilor de pe scara respectiva si ma gandesc ca ar putea sa obtina chiar un venit din aceasta activitate, venit care ar reveni in fondul de reparatii proprietarilor de la scara cu pricina.

Articolul 39 din lege se refera la situatiile clare cand un spatiu comun este concesionat, dat spre inchiriere, unui tert care se foloseste de el asa cum doreste si in schimbul carei inchirieri plateste o suma catre asociatie. Aici nu este cazul intrucat administratorul spatiului respectiv este chiar asociatia de proprietari.

Legea 170 se refera la vinderea unui spatiu, unei suprafete din proprietatea comuna, ceea ce aici nu este cazul. Dar nici asa, aceasta lege nu mai poate fi aplicata deoarece un spatiu comun nu se mai poate vinde decat o data cu proprietatea principala, conform Noului Cod Civil.

Ideea e daca proprietarii, conform Legii 230/2007, sunt de acord in majoritate, plus cei din imediata vecinatate. Daca ar fi, atunci s-ar gasi forme sub care acest spatiu sa aduca un venit consistent in fondul de reparatii al scarii respective.
Dar, personal, ma gandesc ca acesta este un precedent destul de riscant, care ar da apa la moara pentru tot felul de idei si blocul s-ar transforma intr-un spatiu comun cu posibilitati reduse de locuit si gasit linistea atat de necesara locatarilor sai.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la bloc? Marirom Marirom Uscatorul (spatiu proprietate comuna) folosit de proprietarii de pe o scara dintr-un bloc cu mai multe scari le apartine doar acestora sau tuturor ... (vezi toată discuția)
Regim juridic - uscator bloc lucas_arty lucas_arty As dori sa cunosc cat mai multe detalii despre cum se poate cumpara cu forme legale, camera cu destinatie de uscator a unui bloc de locuinte. Respectivul ... (vezi toată discuția)