avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare proaspat absolvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare proaspat absolvent

Buna seara! as dori sa stiu in cazul in care ma angajez ca proaspat absolvent de studii superioare, angajatorul beneficiaza pe lanaga scutirea la plata contributiilor timp de un an si de o subventie din parte statului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 20 Mai 2013
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 80
(1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
===

Art. 83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit., art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicată.

(3)Abrogat.

(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare dupa studii indemnizatie angajator nae2012 nae2012 Buna seara. Am si eu o intrebare am inteles ca daca te angajezi dupa ce ai terminat studiile angajatorul primeste o anumita suma de bani...dar angajatul ... (vezi toată discuția)
Limita de varsta angajare absolventi ancacismaru ancacismaru Daca vreau sa angajez o doamna cu varsta de 44 ani, care a terminat facultatea de chimie la zi luna aceasta, beneficiez de ajutorul din partea statului?Sau ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)