avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata drepturilor salariale restante in baza unei ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata drepturilor salariale restante in baza unei sentinte civile

Buna ziua ,

Vă rog să mă îndrumaţi cu privire la modalitatea de calcul şi declarare a contribuţiilor sociale obligatorii pentru perioade anterioare .
Am primit o sentinţa civilă pentru plata drepturilor salariale restante , pentru o angajată în cadrul unei instituţii publice , pentru peroada octombrie 2010 - octombrie 2011 , actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă acestor drepturi . Cum procedez ? Calculez salariile lunare şi depun declaraţii rectificative pentru aceste luni sau din salariile brute pe aceste lunile respective obţin o sumă brută ( sumă sentinţă civilă ) din care reţin contribuţii şi le declar în decl. 112 din luna în care se face plata ?
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 11:23, 22 Mai 2013
Se calculeaza salariul lunar , se retin lunar contributiile si se intocmesc lunar declaratiile rectificative .
Buna ziua,

Aceasi speta am si eu si nu stiu cum sa procedez. Reintegrare in cadrul societatii in perioada martie 2012 - mai 2013.
Astept opinia si celor de la ANAF.
Iata ce prevede Codul Fiscal:
Art. 57
(2^1) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(2^2) În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
Norme metodologice(5^1) În cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii acestora, contribuţiile sociale datorate potrivit legii se calculează şi se reţin la data efectuării plăţii şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume.

Daca se depun declaratii 112 rectificative (cu bifa la Declaraţie rectificativă ca urmare a acordării unor drepturi bănesti în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile), nu se vor calcula dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada mentionata ?

Multumesc


Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
boerica, utilizator
Bună ziua ,

Mulţumesc de răspuns.
Am sunat şi la ,,Asistenţă contribuabil " şi mi-au spus că se intocmesc lunar declaraţiile rectificative şi se specifică că sunt în baza unor hotărâri judecătoreşti .Am să fac şi o adresă scrisă , trimisa pe mail , în care o să întreb şi de dobânzi şi penalitati .


Buna ziua,

Acelasi raspuns am primit si eu de la ANAF - declaratii rectificative, bifa de hot. judecatoreasca, si astfel, nu ar trebui sa se calculeze dobanzi si penalitati de intarziere pentru platile respective.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala la drepturi salariale din hotarari judecatoresti covmela covmela Printr-o hotarare judecatoreasca s-au castigat drepturi salariale, actualizate cu indici de inflatie si dobanda legala calculata de la data intoducerii ... (vezi toată discuția)
Cota de impozitare la drepturi salariale stabilite in instanta conta_bib conta_bib Am de pus in aplicare o sentinta judecatoreasca, respectiv o repunere pe functie si plata drepturilor salariale aferente unei perioade anterioare de timp, 1 an ... (vezi toată discuția)