avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare partial anticipata

Cineva are vechime efectiva in carnetul de munca 34 ani si 4 luni.
Implineste 60 de ani in august anul acesta.
Intrebare:
-poate fi pensionat anticipat partial daca din toti acesti ani are lucrati in grupa a II-a 4 ani si 2 luni?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:14, 1 Septembrie 2013
1. La cei 34 de ani si 4 luni se mai adauga 1 an pentru perioada lucrata in gr.a II-a de munca si face peste 35 de ani cat este stagiul complet de cotizare.

2. Asadar poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani.
Legea 3/1977

Art. 16
Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li ia in calculul vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si sase luni pentru grupa I sau un an si trei luni pentru grupa II. In aceste cazuri nu se reduce limita varstei de pensionare.

Legea 263/2010

Art. 16. - Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:

a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;


Parerea mea este ca,se va acorda perioada suplimentara la vechimea in munca,de 1 an.

34 de ani si 4 luni +1 an =35 de ani si 4 luni.
In acest stagiu(35 si 4 luni)nu intra:

Art. 49. - (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;


c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Trebuie sa indepliniti conditia de stagiu de 35 de ani,fara stagiu asimilat de mai sus.

Legea 263/2010

Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
Carp Mircea, utilizator
Si totusi intr-un raspuns neoficial i s-a spus ca daca ar fi avut cel putin 6 ani lucrati in grupa a II-a de munca, abia atunci ar fi putut primi bonus inca un an.
"Cu numai cu 4 ani si doua luni in grupa a II-a de munca, nu se acorda nimic suplimentar la calculul vechimii in munca pentru pensionarea anticipata partiala."
Este oare vreo dispozitie legala in acest sens ?
In tot ce mi-ati raspuns (va multumesc) nu gasesc motivarea in drept si asta as vrea.
Daca este sa ma iau dupa Legea 3/1977, art.16 coroborata cu Legea 263/2010, art. 16, lit.a, se pare ca n-are dreptul.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
rosu gheorghe, utilizator
Am realizat stagiul complet de cotizare, adica 35 de ani, din care in grupa a II de munca, inainte de 2001, am realizat 4 ani de munca. Intrebarea mea este: imi foloseste la ceva perioada lucrata in gr. a II de munca? si la ce foloseste? Multumesc!

Perioada lucrata in grupa superioara de munca confera urmatoarele drepturi:
• majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca;
• reducerea varstei standard de pensionare, proportional cu perioada lucrata in aceste conditii.
Astfel, pentru cei 4 ani lucrati in grupa a II a de munca beneficiati de un spor la stagiul de cotizare de 1 an.
In cazul persoanelor care au desfasurat activitate incadrata in conditii deosebite de munca (fosta grupa a II a de munca), varsta standard de pensionare se reduce proportional cu numarul anilor lucrati in aceste conditii. Stagiul minim de cotizare efectiv realizat in conditii deosebite de munca pentru care se acorda reducerea varstei standard de pensionare este de cel putin 6 ani.



Avand in vedere faptul ca dvs. ati lucrat in aceste conditii doar 4 ani, va informam ca varsta standard de pensionare nu se reduce, astfel incat veti putea solicita pensia pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare.


08-05-2012 16:03


Sursa:

[ link extern ]


Potrivit legii,se acorda perioada suplimetara(3 sau 6 luni la 1 an,)daca s-au lucrat cel putin 5 ani,intro grupa superioara de munca.


In raspunsul anterior,m-am bazat pe raspunsul CNPP.
Jur ca n-am intrebat daca i se reduce varsta standard de pensionare pentru acesti 4 ani si 2 luni lucrati in grupa a doua de munca!
Voiam doar sa stiu daca acesti ani de grupa il ajuta sa compenseze acele 8 luni pentru completarea stagiului de 35 de ani pentru a putea cere pensionarea anticipata partiala la implinirea (in august anul acesta) a 60 de ani.
Inca-s in ceata; luminati-ma !
Ceva, ceva se intrezareste; nu poate fi redusa varsta standard de pensionare din cauza neindeplinirii stagiului minim de 6 ani de grupa insa se beneficiaza de marirea stagiului de cotizare corespunzator perioadei lucrata in grupa a doua.
Asa sa fie ?!
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Pensie valy_c valy_c Buna! As vrea sa stiu daca ajutorul de sprijin de dupa somaj, pe care l-am avut in perioada 27.12.1998 - 30.11.1999, se considera vechime la anii de ... (vezi toată discuția)
Indeplinire conditii de pensionare gelax2005 gelax2005 Buna ziua, Sunt nascut 19.11.1956 sex M. Am lucrat in grupa I 16 ani si 2 luni si in grupa II 8 ani 9 luni 16 zile, apoi in conditii deosebite 2 ani si 9 ... (vezi toată discuția)