avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare somaj

Este obligatoriu sa ai contract de asigurare pentru somaj?Cum se incheie? Nu se ia in calcul ca platesti contributia la somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 23 Mai 2013
1. - Daca platiti contributia la somaj nu mai trebuie sa incheiati un contract de asigurare la somaj.
- Nu ati precizat in ce calitate platiti contributia si de unde v-a venit ideea ca trebuie sa aveti si un contract de asigurare.


2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) funcţionarii publici şi alte persoane care desfãşoarã activitãţi pe baza actului de numire;
c) persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului;
d) soldaţii şi gradaţii voluntari;
e) persoanele care au raport de muncã în calitate de membru cooperator;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e), in conditiile in care pentru aceste persoane asupra veniturilor respective exista obligatia, potrivit legii, de plata a contributiei de asigurari pentru somaj.

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.


Conf art 20 Lg 76/2002 se pot asigura in sistemul asigurărilor pentru şomaj, in condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sa desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni romani care lucrează in străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii si care nu se regăsesc in una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
Conf art 22 alin 1 Lg 76/2002 persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Nu este obligatoriu sa inchei contr de asigurare pentru somaj, chiar daca nu esti asigurat obligatoriu.
Daca esti asigurat obligatoriu (de ex: cu CIM), nu mai poti incheia contr de asigurare pentru somaj.
sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata
-dintr-un articol al acocat.net referitor la noile conditii in care se va acorda ajutorul de soma
Va multumesc
Daca sunteti angajata cu c.i.m., atunci sunteti asigurata la somaj.

art.19 din Legea nr.76/2002:
În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
....
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vasile:

Articolul de mai sus l-am redat si eu dar este din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. ;)

Alte discuții în legătură

Certificat de producator si contributii RADU1980CER RADU1980CER PENTRU UN CERTIFICAT DE PRODUCATOR ELUBERAT IN 2011, SE POT PLATI CONTRIBUTIA PENTRU SOMAJ, SANATATE SI PENSIE????????? SAU ESTE OBLOGATORIU PLATA ... (vezi toată discuția)
Somaj - plata contributie magdalena1957 magdalena1957 Daca nu am contract de munca si nici indemnizatie de somaj pot plati somajul din mana si cat costa la salariul minim ? (vezi toată discuția)
Plata contributie somaj roxanagherman roxanagherman Buna ziua,as avea o intrebare,tatalui meu urmeaza sa i se incheie contractul de munca cu data de 1 aprilie si ar mai avea nevoie de vreo 3 luni in campul ... (vezi toată discuția)