avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procedura schimbare certificat de nastere model vechi ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procedura schimbare certificat de nastere model vechi in certificat nou si apostilare

Buna ziua,
Am cautat mai multe informatii dar nu imi este foarte clar cum ar trebui sa procedez mai exact in cazul urmator.

Fratele meu vrea sa se casatoreasca, in Mexic, cu o femeie de originie mexicana.
Din cate a inteles, are nevoie de o copie a certificatului de nastere legalizata,apostilata(de aici si preschimbare certificatului intrucat am inteles ca nu se aplica apostila pe certificat model vechi) si tradusa in spaniola.
Are certificat de nastere emis in orasul Bacau model vechi (care se afla in posesia mea) si carte de identitate emisa in Bucuresti (aflata in posesia lui).
Eu deasemenea am cartea de identitate emisa in Bucuresti (unde locuiesc).
Eu sunt in tara asa ca trebuie sa ma ocup de lucruri in locul lui..

Cam astea ar fi toate datele problemei.
Cum ar trebui sa procedez,de unde ar trebui sa incep
As vrea pe cat posibil sa evit drumuri costisitoare in provincie daca exista aceasta optiune.
Va multumesc pentru orice informatie
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:04, 22 Mai 2013
Buna ziua,
Cea mai simpla modalitate este aceia ca fratele sa va trimita o procura speciala prin care sa va imputerniceasca sa solicitati si sa ridicati un alt certificat de nastere pentru dansul, cel vechi fiind fie pierdut fie deteriorat.
Procura va fi data fie printr-un notar din Mexic fie la ambasada sau consulatul Romaniei din Mexic si va trebui sa o prezentati in original.
Sa va trimita si o copie de pe C.I.ul sau.
Va adresati primariei pe raza careia isi are domiciliul in tara fratele cu o cerere, cu copii de pe C.I si de pe vechiul certificat, achitati taxa solicitata (daca este cazul) si in circa o luna primiti alt certificat de nastere pentru frate.
Acesta va fi de tip nou.
Restul stiti: se traduce si se apostileaza.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsul rapid.

Vreau sa ma asigur ca am inteles corect pasii:
1.a)sa trimita procura in original ; pe aceasta cred ca o sa o faca la un notar,intrucat pana la consulat/ambasada ar trebui sa mearga vro 600 de Km.
presupun ca procura va fi in spaniola deci cand o voi primi trebuie sa o traduc si sa o legalizez corect?
dar aceasta procura trebuie apostila in mexic pentru a fi valida in romania?sau e suficient sa o trimita asa in original si eu doar sa o traduc aici.
b)copie dupa CI ar trebui si aceasta legalizata?sau e deajuns sa fie copie?
2.cu procura tradusa ma prezint la primaria bucuresti (e vreun birou anume unde trebuie sa ma adresez?) de pe raza domiciliului lui, unde completez o cerere pentru eliberarea unui certificat de nastere nou si pe urma astept.
3.ridic certificatul (presupun ca o sa am nevoie de aceeasi procura) pe care il aportilez/traduc/legalizez/apostilez - trimit.

Dintro alta sursa am inteles ca cererea aceea de eliberare a certificatului impreuna cu actele se depune la starea civila in orasul in care a fost nascuta persona respectiva (in cazul asta bacau) si nu in alta parte..va rog confirmati daca este posibil
Sa inteleg ca in cazul in care declar ca certificatul e disparut procedura e mai simpla iar daca declar ca il am si vreau sa il schimb atunci e mai complicat si trebuie sa ma deplasez in Bacau?

Multumesc mult!
Buna ziua,
1. Procura sa fie de la un notar si aici doar o traduceti la un traducator autorizat care-si pune stampila sa .
2. Copia C.I. ar fi bine sa fie legalizata.
3. Atat la depunere cat si la ridicare veti folosi acea procura.
4. La sectorul unde are domiciliu la oficiul de stare civila. Acestia trimit actele la bacau si primesc actul De aceia v-am spus sa-l depuneti in Bucuresti. Daca doriti sa urgentati va duceti la Bacau si le depuneti la starea civila de acolo si de acolo il ridicati dar asta presupune macar un drum acolo.
av. Gabriel Klein Kiritescu
1. Procura speciala trebuie sa fie eliberata de un notar care are dreptul sa aplice apostila de la Haga (e o stampila), altfel nu este valabila. Se numeste speciala pentru ca pe ea trebuie sa fie trecut scopul pentru care a fost eliberata, respectiv obtinerea certificatului de nastere de tip nou (international).

2. Nu este nevoie de copie dupa cartea de identitate a fratelui, pe procura sunt trecute datele dumnealui. In schimb va fi nevoie de datele dumneavoastra, ar fi bine sa ii trimiteti un scan al cartii dvs. de identitate.
Cu procura in original, traducerea ei legalizata si autentificata, certificatul vechi de nastere si CI a dvs. va prezentati la Starea Civila de la locul de domiciliu al fratelui. Pentru ca aveti vechiul certificat nu veti plati nicio taxa.

3. Apostilati certificatul la Prefectura.

Pentru casatorie mai are nevoie si de certificatul de cutuma (Anexa 9) care trebuie sa aiba inscrise in ea toate mentiunile facute pe marginea certificatului de nastere - cum ar fi o casatorie anterioara, sa speram ca nu e cazul. Si acea adeverinta trebuie apostilata la Prefectura.
Pentru obtinerea certificatului de cutuma va fi nevoie de alta procura speciala, nu poate face o procura pentru ambele.
Va multumesc domnule avocat.
O sa revin pentru informatii daca intampin probleme.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere in olanda bufa bufa Pentru ca certificatul meu de nastere sa fie valabil in strainatate ,in Olanda,cum trebuie sa prochedez ? Multumesc (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)