avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere in Olanda
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere in Olanda

Pentru ca certificatul meu de nastere sa fie valabil in strainatate ,in Olanda,cum trebuie sa prochedez ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:50, 8 Decembrie 2011
Trebuie sa fie de tip nou (bilingv, emis dupa 1996) si sa fie apostilat.
Apostila pe certificatul de nastere se obtine de la prefectura de la locul dvs. de domiciliu sau de nastere.

Puteti face cuiva din Romania o procura fie la un notar care are apostila de Haga ( dar va trebui tradusa si legalizata in Romania) fie la ambasada sau consulat.

Acte necesare
• cerere tip
• certificatul dvs. în original
• cartea de identitate a celui imputernicit si procura

Sunt 2 taxe: taxa de cerere si taxa de apostilare –25 de lei (3 lei + 22 lei). Se platesc la Trezorerie.

Intrebati la autoritatile din Olanda daca este nevoie ca certificatul sa fie si tradus si legalizat in olandeza, s-ar putea sa nu trebuiasca pentru ca este in romana si engleza iar in Olanda engleza se vorbeste in mod frecvent.
Daca trebuie, traducerea si legalizarea certificatului de nastere se va face la un notar public iar apoi va trebui apostilat la Tribunalul competent.
Va multumesc,certificatul este vechi ,din 1972. Mama mea are nevoie de procura sau se poate ocupa de apostila si traducere,fiind ruda de gradul l ? Va multumesc mult inca o data
Certificatele de tip vechi nu se apostileaza :(

Pentru apostilare, in mod sigur mama are nevoie de procura speciala, chiar daca este ruda de gradul I.
Si la eliberarea duplicatului va avea nevoie de imputernicire, chiar daca este mama dvs.

Aici gasiti detalii:
[ link extern ]

In momentul in care veti face procura, aveti grija sa fie mentionate pe ea tot ceea ce va trebui sa faca mama in numele dvs.
Poate ar trebui sa faceti 2 procuri, una pentru duplicat si una pentru apostilare - asta este o problema la care ar fi bine sa va raspunda fie cineva care lucreaza in domeniu, fie un notar.

De exemplu, pentru duplicat


PROCURA va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
- Numele, prenumele si domiciliul celui care mandateaza;
- Numele, prenumele si domiciliul celui care este mandatat;
- obiectul mandatului care trebuie sa fie special (sa se arate actul de stare civila care urmeaza a fi obtinut de mandatar, precizarea unor date suplimentare cu privire la locul si data incheierii actului respectiv).


Daca va avea o singura procura pentru amandoua problemele si va fi oprita la Starea Civila atunci va trebui sa ii faceti inca una pentru apostilare, asta insemnand timp pierdut si probabil bani in plus.
Sau poate e mai ieftin sa faceti o singura procura pentru ''amandoua operatiunile'' dar in dublu exemplar... nu stiu, zic si eu. In privinta costurilor doar acolo puteti compara, la consulat / ambasada.

:luck:
Intr-un topic cu o intrebare asemanatoare cu a dvs., @Justitiarul71 a raspuns:


La prefectura noastra se poate pune apostila de catre parinti fara a se solicita imputernicire, de aceea va sfatuiesc ca mama dvs. sa faca mai intai o intrebare telefonic la prefectura dvs. de domiciliu. Atentie! a dvs. nu a mamei, daca aveti domicilii in localitati diferite ca judet.


www.avocatnet.ro/content/for...

Ar trebui si mama dvs. sa faca acelasi lucru, 2 telefoane - unul la Starea Civila, altul la Prefectura - v-ar putea scuti de o cheltuiala destul de serioasa, procurile facute la ambasada / consulat nu sunt chiar ieftine.
Despre aceasta facilitate nu scrie pe site-urile prefecturilor sau serviciilor de stare civila - adica eu nu am gasit, poate o fi undeva totusi :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila pe certificatul de nastere lotuss lotuss Poate cere mama mea la tribunal sa fie pusa apostila pe certificatul meu de nastere,eu fiind plecata din tara? Daca da,ce documente sunt necesare alaturi de ... (vezi toată discuția)
Procedura schimbare certificat de nastere model vechi in certificat nou si apostilare burgundy burgundy Buna ziua, Am cautat mai multe informatii dar nu imi este foarte clar cum ar trebui sa procedez mai exact in cazul urmator. Fratele meu vrea sa se ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unei apostile pt. certificatul de casatorie (am rezidenta in strainatate) dan_daniel dan_daniel Trebuie sa obtin o apostila dupa certificatul de casatorie, locuiesc in strainatate si se pare ca Ambasada nu ofera astfel de servicii si oricum probabil ar ... (vezi toată discuția)