avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara - restrictii de folosire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara - restrictii de folosire

Buna ziua.
Doresc sa stiu daca exista posibilitatea restrictionarii folosirii pensiei alimentare unui minor.
Adica , persoana la care este copilul poate folosii banii de pensie alimentara dupa cum doreste sau exista si posibilitatea de-a cere justificarea sumelor pe care le-a folosit din contul de pensie alimentara?
Daca exista posibilitatea cererii de justificare se poate face direct la notar sau trebuie in justitie.
M_P a scris:

daca in custodia comuna se alege scoala la care merge , oare nu este normal ca si "bona" sa fie aleasa de comun acord? si totusi chiar daca se fac aceste cheltuieli se cere /se poate cere /este undeva stipulat ca aceste cheltuieli sa se faca pe baza de documente? adica acei pantofi au o chitanta, acea bona primeste un salar ....se pot cere ca aceste sume sa fie declarabile?

M_P, avand in vedere faptul ca, prin lege, fiecare cumparator este obligat sa pastreze bonul de casa pana la iesirea din magazinul din care a facut cumparaturi, rezulta ca toate cheltuielile se face pe baza de documente.
In situatia dv exista doua variante:
1. va obisnuiti cu ideea ca platiti pensie alimentara
2. daca considerati ca suma pe care o platiti in acest moment e prea mare, puteti introduce o axtiune de reducere a pensiei alimentare; va trebui sa demonstrati faptul ca nevoile minorului au scazut fata de cele avute in vedere la stabilirea sumei ce o platiti in prezent - sincer nu veti avea sanse pe varianta asta deoarece se considera ca nevoile minorului cresc odata cu varsta; singura modalitatea in care ati avea succes cu o actiune de reducere este sa se fi redus veniturile dv fata de cele avute in vedere la stabilirea actualei sume sau sa mai aveti un minor in intretinere.
1. nu se pune problema reducerii pensiei alimentare - exclus din discutie
2. singura discutie este siguranta ca banii sunt exclusiv pentru copil si nu alte nevoi care nu au nici o legatura cu crestrea copilului.
3. dorinta de-a asigura nu numai o pensie alimentara , dar si daca se poate o mica parte pusa de-o parte pt nevoi viitoare - asa cum se mentionateaza nevoile unui copil sunt in crestere .

Multumesc persoanelor care au dat explicatii bazate strict pe legislatie.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
M_P, utilizator
Daca nu se pune problema de reducerea pensiei, atunci nu vad finalitatea.
Legal, nici nu vad o astfel de actiune admisibila; daca plateati in natura inainte de stabilirea pensiei de catre instanta, atunci puteati continua tot in natura si, in felul acesta, aveati control ca acei bani sunt cheltuiti in interesul copilului.

Mai mult, in timpul procesului, mama trebuia sa probeze nevoile de azi ale copilului; daca nu ati cerut aceste dovezi, instanta a considerat ca sunteti de acord ca exista nevoi de suma respectiva sau ca nevoile nu sunt subiect de controversa.
Acum, aceste aspecte sunt judecate, asa incat o alta judecata nu isi mai are rostul. Lucrurile trebuia stabilite de la bun inceput.
In plus, nu vad un efect pozitiv al adunarii tuturor cheltuielilor facute pentru copil: un bon de dat in masinute, impartirea alimentelor pentru gospodarie in bonuri separate pentru copil, plata accesului la un loc de joaca... e un stres inutil care nu aduce nimanui nimic bun.
Dar nu cunoastem nici macar situatia, care sunt temerile dv., daca mama are venituri etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli copil minor buna seara. am urmatoarea situatie. sunt ... PaulHu PaulHu Cheltuieli copil minor Buna seara. Am urmatoarea situatie. Sunt divortat si platesc o pensie alimentara, considerabila, pentru un copil de 7 ani. Mereu ... (vezi toată discuția)
2 intrebari pentru "dupa divort" elvenlied elvenlied Buna ziua am divortat de sotia mea la notar public prin comun acord,fetita noastra in varsta de 1 an jumate a ramas la mine,adica are domiciliul la adresa mea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gygygy gygygy pensia alimentara se poate plati si in natura ? (adica sa-i cumpar haine ,rechizite scolare ,incaltaminte , etc.), si cu bonul de casa sa demonstrez ca acesti ... (vezi toată discuția)