avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestare testament

Buna ziua , ma numesc iorga , tatal, meu mai are un frate( unchiul meu) care a decedat in urma cu 3 luni,acesta era singur fara mostenitori (necasatorit) dupa moartea tatalui lor(bunicul meu), ei au ramas ca mostenitori fiind trecuti in titlul de propietate impreuna cu tatal lor(bunicul meu) ne facindu-se succesiunea dupa tatal lor(bunicul meu).Toata mostenirea a ramasa copiilor adica (tatalui meu si fratele lui care este decedat)fara ca iei sa fie propietari prin acte .Inainte sa moara cu 2 saptamini unchiul meu(decedatul) a facut un testament sorei mele fara ca el sa aiba un titlu de propietate al lui .In principiu nu sunt de acord cu aceasta .Testamentul cind s-a facut prin notariat acel titlu de propietate al bunicului era trimis la modificat din luna dec.2012 la registru de cadastru ptr. a se mai trece citeva parcele. Acesta a fost adus tocmai in data de 21 .05.2013 modificat si cu pozitia numelor lor . Nu mai era trecut bunicul in prima pozitie este taiat cu o linie continuua si este inlocuit cu tatal meu si fratele lui decedat si bunicul este trecut ultimul ca pozitie ,intebarea mea este daca se poate ataca testamentul si daca era popsibil eliberarea acestui testament in acest mod daca el nu era propietar cu acte, si daca era posibila modificare pozitiei numelor lor in actul de propietate fara ca iei sa fie scosi din diviziune.Ce trebiue facut si cu ce sa incep?si nu in ultimul rinad daca mai trebui facut succesiune dupa bunic va mutumesc si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:16, 23 Mai 2013
Daca tatal dvs si fratele dansului sunt trecuti pe tiltu de proprietate ca mostenitori ai bunicului dvs, se dezbate succesiunea numai dupa tatal dvs si dupa fratele acestuia. Ce sa contestati la testament? Daca unchiul dvs a lasat testament prin care desemna pe sora dvs legatar universal nu vad ce ati contesta. Nu sunteti mostenitor rezervatar, nu puteti cere reductiunea testamentului, daca este autentic slabe sanse sa invocati lipsa de capacitate de exercitiu a testatorului.
multumesc de raspuns , nu am fost inteleasa o sa consult un avocat vad ca mi s-a dat un raspuns de catre un notar.Nu mi s-a dat un raspun daca e posibil sa se modifice un titlu de propietate in acel mod, sau testamentul facut fara ca decedatul sa fie propietar fara acte de propietate ne fiind facuta succesiunea dupa bunic .toate acestea sa facut fara stirea tatalui meu fratele decedatului.Eu am scris toate aceste in numele tatalui meu.
Testamentul nu poate fi contestat de dumneavoastra, nu sunteti mostenitor rezevatar.

Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.


Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.

Rezerva succesorala reprezinta acea parte din patrimoniul succesoral la care mostenitorii rezervatari au dreptul in temeiul legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati ori dezmosteniri.

Rezerva succesorala poate fi pretinsa numai de catre cei care vin efectiv la mostenire si care accepta mostenirea.


Reductiunea liberalitatilor excessive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati.

In situatia unui dezacord , reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata pe cale de exceptie sau pe cale de actiune.

In cazul existentei mai multor mostenitori rezervatari, reductiunea opereaza numai in limita de cotei de rezerva cuvenite celui care a cerut-o si profita numai acestuia.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înţeleg că nu contestaţi testamentul, ci masa succesorală rămasă după bunic.

Soluţia o puteţi obţine în instanţă (nu dumneavoastră, ci tatăl dumneavoastră) cu ocazia dezbaterii succesiunii bunicului.

În legătură cu titlul, nu se pot spune prea multe în lipsa acestuia.

Este posibil ca fraţii să fi fost trecuţi ca titulari iar bunicul să apară în titlu doar ca justificare a dreptului de moştenire al celor doi fii ai săi.

Prezentaţi titlul unui avocat sau unui notar.

Oricum, ceea ce i s-a cuvenit unchiului ca moştenitor al tatălui său (1/2 din averea acestuia) va reveni legatarei (adică, celei căreia unchiul i-a lăsat averea prin testament).
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune drepturi succesorale melisa1 melisa1 Buna ziua, va solicit ajutorul intr-o problema: as dori sa inchei un contract de cesiune a drepturilor succesorale ale tatalui meu ( bunica a decedat, insa ... (vezi toată discuția)
Succesiune după bunici. are dreptul un nepot de fiu decedat să conteste un transfer de proprietate făcut unchiului? vwwhite vwwhite Bună ziua. Speța e următoarea. Bunicii din partea tatălui meu, au doi copii, tatăl meu și fratele lui. În timpul vieții, bunicii (nu știu exact, au ... (vezi toată discuția)
Testament BOGDANA86 BOGDANA86 buna ziua am si eu o problema legata de un testament bunica mea grav bolnava in iulie 2007 a fost luata de unchiul meu si dusa la un notar pentru a intocmi ... (vezi toată discuția)