avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul de somaj in cazul demisiei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul de somaj in cazul demisiei

In cazul in care in data de 28.02.2013 mi-am dat demisia de la postul de munca, la data de azi 23.05.2013 pot sa imi depun acte pentru a beneficia de somaj sau am pierdut acest dret prin faptul ca mi-am dat demisia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 9 Noiembrie 2018
Buna ziua

Deci daca iti dai demisia de la un angajator si inchei un contract pe perioada determinata poti beneficia de somaj. Poate fi acelasi angajator?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
silviasan, utilizator
1. Incetarea unui CIM pe perioada determinata la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) ve permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. CIM pe perioada deteminata poate fi incheiat si cu acelasi angajator (legea nu face referire la acest aspect).
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

In speta, incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.i C.mun. - va da posibilitatea sa beneficiati de somaj .
Altfel spus , este indeplinita conditia ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile.


Buna ziua,

M-am angajat pe data de 1 septembrie 2018, pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba,de 90 de zile.In data de 2 noiembrie 2018, superiorul m-a anunțat că nu e mulțumită de mine, că nu știu să lucrez bine in Excel, și că nu mai are nevoie de mine.Mi-a dat termen 1 săptămână să îmi dau demisia și apoi am vorbit să mă mai lase 1 săptămână.Nu am adus nici un prejudiciu firmei. In perioada de proba nu exista preaviz?Cum formulez cererea de demisie că să nu am probleme la următorul angajator și am dreptul la șomaj până îmi găsesc alt loc de muncă?Ce acte îmi trebuie și până când trebuie depuse?
In cazul demisiei , nu aveti dreptul la somaj.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz, chiar daca o depuneti in perioada de proba.

Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Nelus1976 Nelus1976 In ce conditii poți fi dat afară de catre angajator fara sa primesti somaj? (vezi toată discuția)
Are dreptul la somaj lise lise Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)