avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce pot face în calitate de pârât pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce pot face în calitate de pârât pentru redeschiderea unui recurs suspendat potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedurã civilã?

Buna ziua.
Am o intrebare legata de suspendarea unui recurs in care am calitatea de parat. Mai in amanunt am un testament care a fost contestat, am castigat in prima instanta. Hotararea a fost data fara drept de apel, numai cu drept de recurs.
Reclamantii au facut recurs si li s-a cerut sa precizeze care este valoarea bunurilor cuprinse in testament. Nu au dat curs solicitarii si procesul a fost suspendat in baza art. 155 ind. 1.
Intrebarea mea arzatoare, este ce pot sa fac eu in aceasta situatie, intrucat acest proces de anulare act - testament - a suspendat un alt proces de iesire din indiviziune in care eram mostenitor, prin acest testament. Procesul legat de testament dureaza deja de 5 ani. Este f. important pentru mine sa am o horatare definitiva si irevocabila.
In calitate de parat pot eu sa cer repunerea pe rol a acestui recurs inchis din vina reclamantilor, daca prezint eu instantei care sunt bunurile cuprinse in testament?
Nu inteleg de ce in prima instanta nu s-a cerut taxa judiciara de timbru, legata de valoare bunurilor supuse testamentului, si se cere acum in recurs?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters290615 , utilizator 22:21, 18 Iunie 2013
@ Ioana_CRC

Am înțeles situația de fapt (în privinţa căreia nu veţi găsi soluţii definitive pe un site pentru că totul depinde de actele din dosarul cauzei). Înțeleg dorința dvs. de a primi un răspuns în concordanță cu ceea ce vreţi să se întâmple cu dosarul, însă vă rog să nu plecați cu idei preconcepute în privința judecătorului care va analiza cererea dvs.

Există posibilitatea ca cererea să vă fie respinsă, iar asta nu înseamnă că judecătorul ”face ce dorește el”, ca să vă citez pe dvs. Dincolo de opiniile pe care le puteţi citi pe net în privinţa interpretării art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă, există literatura de specialitate. În cărți, nu pe net, sunt singurele opinii care contează pentru un jurist (cel puțin aceasta este situația în cazul meu) şi este posibil să vă judece cererea un magistrat care gândeşte ca mine.

Autorii citați și menționați de mine pe pagina anterioară, nume de vârf în materia procedurii civile din România, sunt unanimi în a recunoaște numai reclamantului dreptul de formula cerere de redeschidere a judecății cauzei suspendate conform art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă. Dacă judecătorul va fi o persoană care gândeşte ca mine, abilitatea avocatului din faţa lui în raport cu literatura juridică va conta foarte puţin spre deloc. Asta nu înseamnă că nu vă urez să obţineţi ce rezultat doriţi dvs., ci că trebuie să fiţi pregătită pentru orice, iar un eventual rezultat negativ nu are cum să însemne că judecătorul "a făcut ce a dorit el" în dosar.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ooof! Ce dilema! Daca nu raspund pare (nu-i asa?) c-am achiesat la opinia ca prestigiosii autori
"sunt unanimi în a recunoaște numai reclamantului dreptul de formula cerere de redeschidere a judecății cauzei suspendate conform art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă"

cand acestia nu scriu de fapt nimic despre ipoteza unei cereri facute de parat ci fac doar exegeza legii aratand in ce conditii reclamantul poate cere continuarea judecatii.
Or, nu despre asta discutam noi aici, nu-i asa? Poate doamna care sustine altceva ne ajuta cu un citat din literatura de specialitate legat de art. 155 ind 1 Cod pr. civ in care apare cuvantul "parat" legat de "nu poate" impreuna cu "cere"si "continuarea judecatii".
Stiu, nu trebuie sa-mi mai scrieti! Sunt rau, misel, iconoclast si nici macar nu stiu sa citesc legea cum trebuie si chiar daca as sti sa fac asta, ceea ce scriu eu, toate argumentele mele, fiind scrise pe forumul unui website nu au aceeasi valoare cu cele scrise prin carti a.k.a. literatura de specialitate (interesanta specie de argumentum ad autoritatem in care locul unde sunt scrise argumentele determina valoarea acestora :sorry: )
Daca raspund pare (nu-i asa?) ca o fac din cu totul alte motive decat cele care tin de logica argumentatiei.

Dacă judecătorul va fi o persoană care gândeşte ca mine, abilitatea avocatului din faţa lui în raport cu literatura juridică va conta foarte puţin spre deloc.

Am sa-l citez pe inspectorul Clouseau: "I know that!" - "Stiam asta!" si - probabil o sa va surprinda faptul ca aici va dau in mod absolut dreptate: daca da peste un judecator care si-a pus in loc de inima un cod de procedura civila si-n fata ochilor mintii un tratat semnat de autori prestigiosi ... Ioana_CRC n-are nicio sansa indiferent de argumentele aduse pentru ca in astfel de cazuri solutia este data inainte ca avocatul sa deschida gura "Noi stim absolut tot mult mai bine decat tine iar argumentele tale sunt inutile si ne plictisesc" par sa spuna figurile unor astfel de judecatori.
Poate ca asa stau lucrurile, poate ca gresesc, poate ... insa numai lasii si prostii renunta la un argument logic sustinut pentru a se conforma opiniei indoielnice sustinuta de masa inertiala a "autorilor prestigiosi" iar eu nu cred ca am nici unul din cele doua vicii
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Stimată Doamnă Ioana

Din fericire, discutăm despre judecători, chiar despre judecători de la o instanţă de control. Misiunea principală a unui judecator este să apere ordinea de drept.

Judecătorii naţionali au obligaţia de a interpreta normele dreptului intern în lumina normelor
comunitare. Această obligaţie, prevăzută de art. 10 al Tratatului (care cere autorităţilor Statelor Membre,inclusiv instanţelor, să ia toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în practică a dreptului comunitar)
În situaţiile în care o normă internă este elaborată de o manieră ce face imposibilă interpretarea sa conform dreptului comunitar, judecătorul naţional nu va aplica norma respectivă. Totuşi, acest efect de excludere (întâlnit mai ales în cauze penale, acolo unde, destul de frecvent, legislaţia naţională impune obligaţii contrare dreptului comunitar) poate interveni doar în cazurile în care sunt îndeplinite condiţiile efectului direct (a se vedea mai sus). Atunci când judecătorul naţional are îndoieli cu privire la compatibilitatea normei interne cu cea comunitară, dreptul comunitar îi permite să elimine efectele celei dintâi. Orice reguli procedurale ce împiedică judecătorul să facă aceasta trebuie considerate lipsite de efect.

( Cazul C-106/89
Hotărârea Curţii din 13 Nov. 1990
Marleasing SA vs La Comercial Internacional de Alimentacion SA)

Faceţi referire la legislaţia comunitară.
În mod evident, opiniile din doctrină sunt extrerm de corecte, pentru că interpretează la nivel teoretic, un articol de lege. Nu am citit chiar toate materialele respective, dar mă îndoiesc sincer că se referă vreunul la speţa pe care noi o discutăm. Nu cred că reputaţii doctrinari ar fi spus că pâtâtul nu are altă şansă decât să stea şi să aştepte perimarea.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
doamna Ioana ...urmati sfatul meu pentru ca eu sunt cel mai tare:D
faceti cere de repunere pe rol si printati de pe net grila notarilor cu valoare
sau propuneti probe pe cererea de repunerea pe rol..respectiv expertiza de evaluare

:D
Pentru cei care au fost interesati pe acest subiect:

am facut cerere de repunere pe rol, atasand actele doveditoare asupra bunurilor incluse in testament (dupa cum se ceruse initial) nu am timbrat ci am precizat ca voi timbra la cerea instantei,

am primit termen de punere in discutie a repunerii pe rol peste vreo 4 luni,
cu mentiunea ca trebuie sa precizez, care este VALOAREA bunurilor care fac obiectul testamentului !!!

deci nu s-a pus problema calitatii mele de parat, dar instanta considera ca daca vreau sa continui procesul, sa fac eu demersurile pe care trebuiau sa le faca reclamantii recurenti

chestia cu grila notarilor publici a fost buna,

dar mai concret, facand demersuri de unde pot sa precizez eu valoarea respectiva, am inteles ca trebuie sa ma adresez oficial si personal, camerei notarilor publici ...

Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Ioana_CRC, utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs suspendat cosminghe cosminghe Buna ziua, Intr-un proces care il am cu un asociat ( procedura insolventei- societate cu raspundere limitata) dosarul s-a aflat pe fond ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol lumifatu lumifatu cum trebuie sa intocmesc o hartie pentru a repune pe rol un caz suspendat pentru ca nu ar fi fost depuse la dosar toate documentele cerute de judecator dar si ... (vezi toată discuția)
Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii mmmmela mmmmela buna ziua, daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 ... (vezi toată discuția)