avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conflict la locul de muncã
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conflict la locul de muncã

La locul de munca am fost agresata fizic si verbal de o colega.Nu sunt urme de violenta corporala pentru ca m-a lovit in cap cu palma si m-a tras de par, dar mi-a rupt lantisorul de la gat. Eu nu am ripostat.Exista martori si inregistrarea video.Datorita acestei agresiuni , am suferit un soc si mi acordat concediu medical de 6 zile si un tratament medicamentos pentru linistire. Cum trebuie sa procedez eu? Mentionez ca agresoarea are in familie avocati.
Cel mai recent răspuns: reludd , utilizator 20:10, 27 Mai 2013
Cea ce inteleg eu,observ ca dvs vreti sa o dati in judecata ptr.a cere pretentii,despagubiri ptr insulta.
Dar conducerea cum a fost instiintata? Verbal sau in scris? Puteti face plangere in scris si la conducerea unitatii,apoi cine stie......?
Sanctiune disciplinar,peenalizare din salariu,desfacerea C.M.?

Ma gandesc ca daca formulati o plangere la conducerea unitatii,aceasta unitate va trebui sa va dea un nr.de ordine,apoi unitatea va trebui sa va raspunda ce masuri au luat. Acest raspuns pe care vi-l va da unitatea,o sa va foloseasca in instanta ca dovada a cea ce s-a petrecut.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
Tarzan2012, utilizator
Tarzan2012 a scris:

Cea ce inteleg eu,observ ca dvs vreti sa o dati in judecata ptr.a cere pretentii,despagubiri ptr insulta.

:O:O

utilizatorul a scris ca:

Radu Aura a scris:

La locul de munca am fost agresata fizic si verbal de o colega.Nu sunt urme de violenta corporala pentru ca m-a lovit in cap cu palma si m-a tras de par, dar mi-a rupt lantisorul de la gat.

nu prea pare a fi insulta!!! ... este mai mult decat o insulta, e vorba chiar de loviri!!!!!

Tarzan2012 a scris:

Dar conducerea cum a fost instiintata? Verbal sau in scris? Puteti face plangere in scris si la conducerea unitatii,apoi cine stie......?
Sanctiune disciplinar,peenalizare din salariu,desfacerea C.M.?

Radu Aura a scris:

Conducerea a fost instiintata deja.

Dupa cum vedeti conducerea a fost deja instiintata!!!

Sanctiunea disciplinara, penalizarea din salariu, desfacerea C.M. , nu cred si, pe buna dreptate, ca sunt de natura sa dea o "satisfactie" unei persoane agresate.

Mi se pare firesc, normal si logic juridic, atat timp cat ai savarsit o fapta penala sa raspunzi si sa platesti daune celui ce a fost vatamat din cauza faptei savarsite.

Vorbim de agresiuni fizice si nu numai de insulte!!!!

Din punctul meu de vedere nu ar fi suficient de corect fata de partea vatamata numai o sanctiune disciplinara sau chiar desfacerea contractului de munca!

Tarzan2012 a scris:

Acest raspuns pe care vi-l va da unitatea,o sa va foloseasca in instanta ca dovada a cea ce s-a petrecut.

Dovada in instanta nu se face cu "acest raspuns".

Acesta poate fi chiar irelevant; exista posibilitatea sa fie aplicata doar o sanctiune disciplinara sau chiar un avertisment si atunci, prezentand un astfel de raspuns in instanta se poate interpreta ca: fapta nu a fost atat de grava precum vrea sa lase sa se creada si nu are rost sa se aplice o sanctiune de natura penala; Iar o sanctiune administrativa nu-si mai are rostul deoarece a fost o data sanctionata.

... tinand cont de mentiunea facuta de utilizator ca persoana respectiva are in familie avocati, cu siguranta acestia vor putea merge pe o astfel de aparare.

Din punctul meu de vedere este inutil pentru utilizator sa insiste in aplicarea unei sanctiuni disciplinare, penalizare, desfacerea C.M.
Car3men

Da,a fost mai mult decat o insulta,a fost agresiuni,lovituri. Pentru mine cand vorbesc cu altii cuvantul a insulta=a lovi,a jigni,etc.
Chiar daca conducerea a fost instiintata,de multe ori conducerea nu ia nici o masura,avand in vedere ca victima nu are violenta pe corp,conducerea considera ca nu a fost grav,ci doar o banala cearta,iar pentru altii trasul de par sau datul cu palma in cap,nu reprezinta nimic.
De cele mai multe ori,conducerea doreste ca partile sa se impace,conducerea nu doreste sa isi piarda o salariata care stie sa lucreze chiar daca a cauzat aceasta problema !

Acest lucru il cunosc pentru ca si eu am avut colegi care se certau,ajungandu-se sa la injuraturi si chiar sa ii aplice unul celuilalt un sut in fund,sau o palma-n cap,apoi interveneau colegii sa-i desparta,iar conducerea nu a facut mai nimic,aveau alte trebri de rezolvat,nu impacarea intre salariati.
Eu am trait aceste experiente,in fabrici,uzine asa se intampla intre salariati,mai exista certuri si mici batai intre colegi,iar conducerea nu prea face nimic.
Dvs ca avocata nu aveti conflicte in barou cu alti avocati,nu va incaierati la bataie,insa la locurile de munca in productie,astfel stau lucrurile....

In fine,ramane sa vedem daca @Radu Aura ne spune ce masuri,sanctiuni s-a luat de catre conducere cu privire la faptele faptuitoarei.
Tarzan2012 a scris:

Car3men

Da,a fost mai mult decat o insulta,a fost agresiuni,lovituri. Pentru mine cand vorbesc cu altii cuvantul a insulta=a lovi,a jigni,etc.

Gresit!

Chiar si explicatia in DEX al Limbii Romane este diferita pentru aceste 2 cuvinte si nu poate fi pus semnul egal intre ele:

INSÚLTÃ ~e f. Vorbă sau faptă care lezează demnitatea sau reputația cuiva; jignire; ofensă; injurie. [G.-D. insultei] /<fr. insulte

loví (lovésc, lovít), vb. – 1. A ataca, a se năpusti. – 2. A izbi, a da lovituri. – 3. A biciui, a bate cu, a pedepsi. – 4. (Refl.) A se ciocni.

sursa:
[ link extern ] /
pentru initiatoare (@ aura)
dvs ce vreti de fapt sa se intample?
ce vreti sa faca angajatorul, fiind practic legat de maini si de picioare?

ce poate face conducerea de fapt?
hai sa vorbim in concret.

unul sau mai multi oameni din conducere vor pierde niste timp si vor face niste hartii in urma carora se ve aplica avertisment sau mustrare. maxim penalizare cu 10%.
despre desfacerea contractului de munca nu prea cred cand astazi e atata criza de forta de munca.
(multi vor zambi dar asa e; angajatorii stiu).

rezultatul concret?
niste oameni vor pierde niste timp ca s-au batut doua.... doamne.
si un avertisment sau o mustrare de care nu intereseaza pe nimeni...

nu e pierdere de timp?

de notat aici este ca vede (pe pielea ei) si angajata \"violentata\" ce puteri are angajatorul asupra unui posibil \"infractor\"...
avertisment, mustrare... adica zero.

este corect sa se transfere asupra conducerii o atributie a politiei (cercetarea unei posibile infractiuni)?

in cazul in care victima (doamna batuta) e nemultumita de masura de sanctiune indisciplinara luata de conducere, ce poate face?
sa atace/conteste in instanta masura stabilita de conducere asupra colegei?
are aceasta calitate de contestare a unei masuri administrative? nu e un tert in acest caz?

aberatii legislative romanesti...
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
reludd, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima a unei agresiuni! ContSters161126 ContSters161126 Astazi am fost victima unei agresiuni atat verbalecat si fizice din partea unui coleg la locul de munca. Incidentul a avut loc cu martori. Pentru ca situatia ... (vezi toată discuția)
Agresiune verbala si fizica la servici vany vany Ce trebuie sa faca un salariat, din punct de vedere legal, cand in timpul serviciului si in timpul exercitarii atributiilor sale este agresat verbal de catre ... (vezi toată discuția)
Plangere pentru agresiune. crush crush o prietena de-a a fost agresata de un vecin, atat verbal cat si fizic(o palma). a scos un certificat medico-legal, a facut plangere la politie, urmand sa se ... (vezi toată discuția)