avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii de acordare Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii de acordare Somaj

As avea nevoie si eu de o informatie de la cine ma poate ajuta.
Fratele meu a terminat facultatea anul trecut dar nu a dat licenta. , a dat-o anul acesta in februarie. Anul trecut prin octombrie s-a angajat cu carte de munca la o firma ce produce piese de schimb pt masini. Deci are cam 5 luni de lucru.
Ceea ce vreau sa stiu in ce conditii poate obtine somaj. Poate sa ia somajul daca isi da demisia? Daca este dat afara ia somaj? Sau se poate lua in considerare faptul ca a luat licenta in februarie?
As avea nevoie si de o baza legala daca se poate.
Pe scurt ....in ce conditii se poate lua somaj?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 5 Martie 2009
Baza legala care va intereseaza pe dvs este Legea 76/2002 (Legea Somajului).

Va redau articolele care va intereseaza:

"Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
......

Art. 17. - (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor; (concediere, nu prin demisie sau acordul partilor)

......

Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

.......

Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. "
In situatia prezentata de dvs. nu poate primi indemnizatie de somaj.
Tinerii absolventi primesc aceasta indemnizatie daca in 60 de zile de la absolvire (nu de la obtinerea licentei) nu isi gasesc un loc de munca.
In situatia actuala a fratelui dvs. pentru a primi indemnizatia de somaj trebuie sa aiba 12 luni lucrate cu CIM, in ultimele 24 de luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj babirusa babirusa am 62 de ani , 36,5 ani vechime si risc sa intru in somaj as vrea sa stiu cat timp pot lua indemnizatia de somaj si cam cat este ca valoare:O (vezi toată discuția)
Somaj patrunjel patrunjel as dori sa stiu va rog sa-mi spuneti dupa 19 ani de munca si un salariu de 7mil. vechi an cartea de munca cat este indemnizatia de somaj?.Si cate luni am ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? vasimarian13 vasimarian13 cum se calculeaza indemnizatia de somaj?multumesc anticipat.paste fericit! (vezi toată discuția)