avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS pentru gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS pentru gravide

Buna ziua. In Romania o persoana care nu lucreaza si deci nu cotizeaza are dreptul la servicii medicale de stat?

Eu mi-am dat demisia pt ca am plecat cu sotul din tara. Aici, in Italia, nu lucrez insa am asigurare medicala de stat si privata datorita sotului.
Intentionez sa nasc in Romania si vreau sa stiu daca am acest drept intr-un spital de stat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 5 Iulie 2013
Da, aveti acest drept in Romania, daca sunteti coasigurat (al sotului sau al copilului, daca aveti copil mare care are serviciu).
Multumescfrumos. Daca ma angajez pe o perioada determinata de minim o luna, dupa aceasta am dreptul la asigurarea sociala?
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

2. Din Ordinul CNAS 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata fara venituri halide halide buna ziua, sunt insarcinata, nu mai sunt salariata.Am inteles ca femeile insarcinate chiar daca realizeaza sau au realizat venituri din alte surse[b] ( ... (vezi toată discuția)
Plata sanatate madalina111 madalina111 Buna ziua.Va deranjez cu o intrebare.Sunt insarcinata si in acest moment nu am un loc de munca.Nu pot trece nici pe asigurarea de sanatate a sotului ,deoarece ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)