avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... \\"Proaspat\\" somer, ce drepturi am ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

"Proaspat" somer, ce drepturi am ?

Buna ziua, am 45 de ani, lucrez din anul 1985, in prezent ma confrunt cu "statutul de somer", va rog sa ma ajutati cu urmatoarele precizari:
- ca somer am acces la vreo reducere cu mijloacele de transport in comun, autobuz, tramvai, metrou sau cu trenul ? similar studentilor, scolarilor, pensionarilor ?
- Daca nu mai am medic de familie, ma poate prelua un alt medic ? In cazul in care am nevoie de un tratament, o reteta, beneficiez de vreo reducere ? Ce fac daca ma imbolnavesc si un timp anume nu imi pot cauta un alt job, sau doamne fereste intru in incapacitate temporara de munca ?
Perioada de somaj pe care o am, imi este trecuta la stagiu de cotizare ( vechime in munca ) ?

Ca somer, din partea statului ai vreo protectie sociala ? Am cotizat timp de 28 de ani.

Daca aveti si alte indrumari pe care nu le-am precizat, va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 28 Mai 2013
1. Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensii si somaj, plata contributiilor facandu-se de catre Agentia de Somaj de la buget.

2. Reducerea pe mijloacele de transport in comun este de competenta adimistratiei locale.

3. - Va pastrati medicul de familie pe care il aveti in prezent sau puteti sa va inscrieti la alt medic.
- Beneficiati de reducere la medicamente ca orice alt asigurat la sanatate.

4. - Pe timpul somajului puteti beneficia de cursuri gratuite de formare profesionala.
- In timpul somajului puteti beneficia de concedii medicale, acestea vor suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a rama, dupa terminarea fiecarui concediu medical.

5. - Toate cele de mai sus reprezinta masuri de protectie sociala a somerilor.
- Daca vreti mai multe amanunte cititi Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

6. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

7. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat.

pentru punctul 2, de ce nu se admite la nivel national o protectie pe perioada somajului la calatoria cu mijloacele de transport ?

pentru punctul 3, in cazul in care nu mai am medic de familie pentru ca a fost arestat, iar eu vreau sa optez pentru un alt medic, la inscriere mi se cere adeverinta de salariat, ceea ce nu mai pot aduce pentru ca sunt "proaspat"somer. carnetul de somer nu poate tine loc de adeverinta, sau pot oare solicita de la agentia de somaj o astfel de adeverinta ?





Ajungem sa simtim ca : statul iti da cu o mana si iti ia cu doua ??
Pentru punctul 2 cel mai bine sa intrebati la Ministerul Muncii, Guvern sau Parlament , intrucat acestia sunt cei mai in masura sa modifice sau sa adopte un act normativ cu o astfel de masura de protectie.

Pentru punctul 3 , puteti opta pentru schimbarea medicului de familie. Din acte stiu, persoanele asigurate îşi pot schimba medicul de familie numai după ce au trecut cel puţin şase luni de la data la care s-au înscris pe lista acestuia.
La inscriere veti aduce o deverinta emisa de catre AJOFM ca sunteti somer.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru someri cristinast cristinast buna ziua, un somer poate beneficia de concediu medical doar pe perioada de spitalizare ? in cazul in care nu se recupereaza in aceasta perioada, poate ... (vezi toată discuția)
Sunt somer, voi primi somaj sau concediu medical daca fac o interventie chirurgicala? ContSters139816 ContSters139816 Buna ziua aș dori să știu dacă sunt șomer în plată și urmează să fac o intervenție chirurgicală sunt retribuit doar cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama mea este in ajutor de somaj are dreptu la medical pe ce perioada si cu cat este platit? (vezi toată discuția)