avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In ce data trebuie sa ma intorc la munca in caz de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In ce data trebuie sa ma intorc la munca in caz de prelungire CIC la 3 ani?

Buna ziua,
am nevoie de raspuns de la dvs .Cand trebuie sa ma intorc la lucru in cazul in care am prelungire la copil pana la 3 ani?Certificatul de handicap are o data iar copilul implineste 3 ani in alta data.Stie cineva sa ma lamureasca?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:36, 28 Mai 2013
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
multumesc
1. Daca certificatul de handicap este valabil pana la o data anterioara implinirii de catre copil a varstei de 3 ani (si nu il prelungiti) atunci va inceta CCC la data expirarii certificatului si veti relua activitatea in ziua urmatoare.

2. Daca certificatul de handicap expira dupa ce implineste copilul 3 ani, inceteaza CCC in ziua urmatoare si apoi se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a); (n.m. adica a CCC pana la 3 ani)

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.

(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.
...
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)