avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

un angajat, in cursul lunii aprilie presteaza norma de 176 ore si 83 ore suplimentare. In acceasi luna participa o zi (8 ore) la un curs la care este planificat de angajator si fara de care nu mai poate presta. Acestui angajat i se retine un tichet de masa la plata acestora, tichet aferent zilei in care a participat la curs. Este normal? Care este baza legala? Din suflet va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 29 Mai 2013
Cum i-a fost explicat motivul retinerii tichetului de masa?
art.6 din Legea 142/1998
"1) Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate."
Deci, depinde de faptul cum i-a fost pontata ziua respectiva.
1. In cazul in care a fost pontat ca prezent la servici cu program de 8 ore ( ce nu e corect ), pentru ziua respectiva salariatul trebuia sa primeasca si tichetul de masa.
2. In cazul ca a fost pontat ca fiind in delegare/ deplasare, atunci angajatorul a procedat corect, avand in vedere ca pentru ziua respectiva salariatului in cauza i sa platit diurna...

Potrivit Normelor de aplicare a legii nr.142/1998:
- nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;

c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

- Art. 2 Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichetele de masa la program redus agrigoroaeiirina agrigoroaeiirina o salariata insarcinata, aflata in program de lucru redus cu 2 ore, la cate tichete de masa are dreptul intr-o luna? (vezi toată discuția)
Tichete de masa GnDana GnDana salariat angajat cu program inegal. In luna Octombrie are conform pontaj 178 ore lucrate + 24 ore concediu odihna, rezulta total ore lucrate+ore nelucrate = ... (vezi toată discuția)
Corect - sau incorect in roi 22.08.2009 22.08.2009 Va rog frumos a-mi raspunde cit mai urgent ! Am inceput a complecta ROI cu modificarile intervenite prin noile reglementari ale Codului Muncii , in ... (vezi toată discuția)