avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil minor

Buna ziua,

Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si sunt amenintata ca imi va lua copilul. Precizez faptul ca amandoi lucram in strainatate cu forme legale. Situatia mea financiara mereu a fost mai buna decat a lui si nu mi-am neglijat niciodata copului, dimpotriva. Ce sanse are sa imi ia copilul in cazul unui proces de custodie?

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
daca doriti sa divortati in Romania va veti judeca la Judectoria Sector 1 Bucuresti ( indiferent de ce domiciliu aveti in tara) putand fi reprezentati de avocati ( conform Noului cod de proc divila nu mai este permisa reprezentarea prin mandatari neavocati). daca nu va intelegeti se vor administra probe( acte martori,interogatoriu etc.) si se va dispune comisie rogatorie pentru efectuarea anchetei sociale in Italia care va informa instanta depre situatia copilului si va recomanda unde sa se stabileasca domiciliul acestuia.
nu este un proces usor, de aceea ar fi recomandat sa va informati din timp despre un avocat bun, mai ales daca nu veti avea posibilitatea sa va deplasati la fiecare termen de judecata.
este clar ca modul in care veti fi reprezentata este foarte important.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Antoanela Geaman, Avocat
oanamaiu a scris:

Amandoi avem domiciliul trecut in acte in tara.


Nu este vorba de domiciliul din acte ci cel in care locuiti in fapt, respectiv cel din afara tarii.
Trebuie neaparat sa divortam in Bucuresti, nu se poate divorta in orasul in care am domiciliul in acte? Si daca nu, de ce?
Cod civil:
Art. 2.600. - (1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;
b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;
c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;
d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;
e) legea română, în toate celelalte cazuri.
(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi.


Cod de procedura:
Art. 914. - (1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.
Art. 1080. - (2) Instanţele judecătoreşti române sunt, de asemenea, competente să judece:
4. procese între persoane cu domiciliul în străinătate, referitoare la acte sau fapte de stare civilă înregistrate în România, dacă cel puţin una dintre părţi este cetăţean român;


Eu cred ca va puteti judeca in tara, acolo unde aveti locuinta.
Totusi, e nevoie sa discutati cu un avocat specializat.

Pentru stabilirea locuintei minorului e important unde a stat el in fapt, ce gradinita/scoala urmeaza, cine se ingrijeste de el zi de zi, daca a stat la bunici 5 luni, care este motivatia si tot asa.
Citarea sotului in strainatate va fi de durata, asta va aduce un plus de cheltuieli si de timp in divort. Incercati sa mai discutati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului catre tata e posibila? cristeasimona cristeasimona buna ziua!Am si eu o intrebare va rog! In urma unei casatorii de 6 ani, avem un copil cu varsta de 5 ani.acesta a fost crescut mai mult de parintii mei ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor din tara alejandra alejandra probabil ca este un subiect destul de dezbatut dar ce se poate face cand un parinte se impotriveste ca celalalt parinte sa iasa cu un minor din tara,in ... (vezi toată discuția)