avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera pentru donarea de sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera pentru donarea de sange

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:

In cadrul unei societati programul de lucru este in schimburi ( I, II si III) si se lucreaza astfel:
1. de luni pana vineri in 3 schimburi + sambata daca este nevoie;
2. la program de 4 ture (8 ore pe zi), zilele de repaus pot fi atat in weekend cat si in timpul saptamanii, iar zilele lucrate pot fi de asemenea atat in weekend cat si in timpul saptamanii, pentru a mentine continuitatea procesului de productie.
Mentionez ca ata ambele programe sunt prevazute in CCM la nivel de societate.
Daca un angajat este la programul de 4 ture, are ziua libera conform programului intr-una din zilele de luni pana vineri si doneaza sange in aceasta zi libera si ne aduce Adeverinta care sa ateste acest lucru, noi va trebui sa platim aceasta zi angajatului? sau sa-l pontam intr-un anumit fel?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:44, 30 Mai 2013
Conf art 11 lit b HG 1364/2006 donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi

Conf art 11 lit b HG 1364/2006, salariatul primeste o zi libera de la locul de munca in ziua donarii. Nu se specifica daca va fi zi libera platita sau nu.
De asemenea se specifica clar ca va fi libera ziua in care se doneaza sange si nu o alta zi. Deci daca salariatul are oricum liber in ziua respectiva, nu v-a mai primi o alta zi libera.

Daca in CCM la nivel de unitate aveti alte prevederi refritoare la donarea de sange, le veti aplica pe acelea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog, un angajat care doneaza sange, este obligat sa benefieze ... lyly64 lyly64 Va rog, un angajat care doneaza sange, este obligat sa benefieze de ziua libera platita in ziua care a donat? dar in cazul angajatilor care lucreaza in ture ... (vezi toată discuția)
Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Drepturile donatorilor de sange Purcelus Purcelus Un donator regulat, se prezinta la Centrul de transfuzii in scopul de a dona sange. In urma analizelor este suspendat temporar pentru donare, deci nu doneaza ... (vezi toată discuția)