Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile donatorilor de sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile donatorilor de sange

Un donator regulat, se prezinta la Centrul de transfuzii in scopul de a dona sange. In urma analizelor este suspendat temporar pentru donare, deci nu doneaza in acea zi. Primeste Adeverinta pentru zi libera, pe care este mentionat faptul ca nu s-a facut efectiv donare.
Angajatorul respectivei persoane refuza sa ia in considerare adeverinta(pe motiv ca nu s-a facut "donare efectiva") si-i solicita acesteia sa-si ia o zi de concediu legal pentru motivarea acelei zile.

Considerati corecta decizia angajatorului ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 19 Februarie 2016
Potrivit HG 1364/2006. prin donare de sânge se înţelege recoltarea de sânge/componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizată.

art. 11 HG 1364/2006
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

art. 12
Drepturile donatorilor prevăzute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.

Prin urmare, solicitarea angajatorului nu are suport legal, acesta avand sa-l ponteze pe salariat ca si absent motivat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)
Facilitati salariat donator Mazilu Constanta Mazilu Constanta Daca un salariat a prezentat o adeverinta din care rezulta ca a donat sange angajatorul este obligat sa ii dea o zi libera platita? Care este legea? (vezi toată discuția)