avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Asociere obligatorie?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Asociere obligatorie?

La art. 20 din Declaratia universala a drepturilor omului este prevazut:
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de întrunire si de asociere pasnica.
2. Nimeni nu poate fi silit sa faca parte dintr-o asociatie.

Cum poate fi interpretat acest articol cand printr-un act normativ (ordin al ministrului) sau prin introducerea unor articole si definitii in textul unei legi, practicarea unui hobby este conditionata de apartenenta la o asociatie?
Exemplu: pentru a practica pescuitul recreativ/sportiv in scop de agrement o persoana are nevoie de permisul de pescuit recreativ/sportiv. Acest permis este prevazut a se elibera prin asociatiile de pescari sportivi. Problema intervine cand in textul de lege se da definitia pescarului sportiv:\"pescar sportiv = persoana fizica detinatoare a unui permis de pescuit recreativ sportiv eliberat de o asociatie de pescari sportivi si atestat de aceasta\" iar in ordinul ministrului privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv se specifica:\" Art.6 - Calitatea de pescar sportiv este atestata de apartenenta la asociatiile de pescari sportivi/ cluburile de pescuit sportiv si federatiile legal constituite\"!
Mentionez ca este vorba de practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe apele apartinand domeniului public!
Cu speranta ca m-am facut inteles, multumesc anticipat! Daca nu, va rog solicitati detalii.

Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 13:27, 7 Martie 2009
A fi silit sa faci parte dintr-o asociatie = a fi inclus fortat intr-o asociere fara nici un fel de drept de optiune.
Asadar daca erati obligat sa deveniti pescar si fortat sa va asociati exista in mod evident o incalcare. Insa dumneavoastra aveti dreptul de a opta intre a deveni pescar sau a nu face acest lucru. In prima ipoteza statul poate sa reglementeze exercitarea acestei ocupatii in sensul ca se poate practica doar in sistem organizat, respectiv in asociatii.
Ganditi-va ca nimeni nu m-a fortat sa devin avocat, insa daca am ales acest lucru atunci trebuie sa o fac in cadrul organizat al asocierii avocatilor in barouri. La fel medicii, notarii, etc. Rationamentul este acelasi si in cazul pescarilor sau vanatorilor.
Daca cititi si art 29 Nr. 2 din Declaratie veti vedea ca orice drepturi pot fi ingradite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate permis de pescuit Adrian Cernatescu Adrian Cernatescu Avand in vedere ca pe un permis de pescuit eliberat de AJVPS Fagaras , scrie ca este eliberat de ANPA si ca se poate pescui pe in orice habitat natural din ... (vezi toată discuția)
Legislatie pescuit sportiv haiduc haiduc conform Ordinului 15 din 20-01-2011 privind practicarea pescuitului recreativ si sportiv, unele asociatii de pescari sportivi au primit in administrare, pentru ... (vezi toată discuția)
Infiintare federatie 2ntz 2ntz Buna ziua, Intreabarea mea este urmatoarea. Cum infiintez o federatie? Practicam un sport destul de nou pt Romania si dorim sa infiintam o federatie. ... (vezi toată discuția)