avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Licitatie publica suspecta
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Licitatie publica suspecta

Buna ziua,
Am participat la o licitatie cu un institut national. Depunerea oferteler era la luni dimineata la ora 8:00, prin urmare ne-am dus de vineri ora 14. Surpriza! vinerea e program scur pana la 13:00 la secretariat! Am crezut ca asa o fi la cei de la stat!!!! am revenit luni dimineata la ora 7:30. Toate usile erau inchise si nu a vrut nimeni sa deschida pana dupa ora 9:00. In acesta situatie suntem 2 firme, adica noi stateam la usa secretariatului, si cealalta firma la usa contabilitatii doar, doar o deschide cineva. Cealalta firma spune ca a fost si vineri la ora 12:00 si aceeasi poveste: usile inchise! La ora 9:15 ne primeste cineva oferta si ne da nr. de inregistrare cu ora 9:15 desi am stat in fata usi de la 7:30.
Nu am primit din partea AC nici PV de deschiderea ofertelor prin care in cel mai rau caz eram trecuti la oferte intarziate, nici oferta inapoi nu a ajuns, nici srisoarea de garantie nu s-a returnat, nici rezultat de procedura nu am primit! NIMIC!
Celalalt ofertant a depus o reclamatie in data 19.03.2013 in atentia Directorului institutiei in care suntem si noi mentionati, prin care reclamam faptul ca nu este trecul nicaieri un progam de lucru nici in fisa de date, nici macar pe usa institutiei si ca dorim sa ne fie luate in considerare ofertele noastre.
Astazi din intimplare am accesat licitatia cu pricina si surpriza: A FOST ATRIBUITA! unui ofertant cu contract valoarea de 328.060,19 Ron (valoare estimata 330.000,00 ron).
Cum a fost posibil semnarea contractului in data de 26.03.13 daca deschirerea ofertelor a avut loc in 19.03.2013.
Inteleg ca a fost "un singur ofertant" noi ceilalti am stat ca prosti la o usa inchisa!
Unde este procedura de desfasurare a unei licitatii publice?
Cum isi pot inchipui acesti "domni" ca sunt asa destepti ca elimina concurenta inchizind usile in nas!
Nu am primit nici pana acum un raspuns la reclamatia facuta dl. director.
Dvs. ce perere aveti despre acesta situatie?
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 20:21, 6 Iunie 2013
Este evident abuzul. Contestati licitatia.
Daca licitatia a fost atribuita, cu siguranta au existat PV de deschidere/ raport procedura, comunicari privind rezultatele, etc..

Daca ofertele voastre au fost respinse cf art 33 alin3 (au fost depuse dupa data si ora limita de depunere), declarata inacceptabile pentru ca intarziate, ei bine, nu primiti acele PV de deschidere samd. In mod normal ofertele ar trebui sa va fie returnate fara a fi fost deschise.

In legatura cu programul din ziua de vineri, trebuia sa va informati. Este datoria ofertantului.
Iar aceeasi problema apare si in legatura cu programul de luni: daca ei incep la 9, nu puteti primi numar de inregistrare la 8h30.

Poate puteti demonstra ca celalalt ofertant a fost prezent vineri la ora 12 si nu era deschis, desi programul era pana la 13. Acesta este, din punctul meu de vedere singurul argument pe care il puteti folosi in depunerea unei contestatii.

"Cum a fost posibil semnarea contractului in data de 26.03.13 daca deschirerea ofertelor a avut loc in 19.03.2013."

Adica in 10 zile lucratoare. Este posibil: oferta este conforma si este si unica. Suspiciuni pot fi ridicate, dar nu prea vad cum le puteti argumenta. Valoarea de atribuire a contractului nu este unul dintre ele.

Ne tineti la curent?
din data de 19.03.13 pana in 26.03.13 sunt 5 zile lucratoare!!!!! sa inteleg ca au fost extrem de eficienti si au dat rezultatul de procedura in aceeasi zi ! 5 zile de depunere contestatii si gata? semneaza contractul....
Sa inteleg ca data limita de depunere a ofertelor este 19.03. Daca valoarea contractului este sub pragurile prevazute la art 55 alin2 din OUG 34/2006, contractul se poate semna in a 6-a zi de la transmiterea comunicarii privind rezultatul procedurii.

Nu stiu cat sunt de "consistente" ofertele, dar daca a fost o singura oferta, si comisia s-a mobilizat... este fezabil. Batator la ochi, dar fezabil.

Termenele privind incheierea contractului nu tin de zile lucratoare. Vezi art 205 din OUG/2006.

In concluzie: in 19 se deschid ofertele si se transmite comunicarea privind rezultatul procedurii
- din 26 se poate semna contractul.

Daca suntem sub pragurile de mai sus, putem semna contractul din a 6-a zi calendaristica.
Exista si varianta de aplicare a art. 205 alin (3) litera b) din OUG 34/2006 cu ultimele completari si modificari, prin care, respectarea termenelor de asteptare dupa transmiterea comunicarilor finale, este facultatva.
Pe de alta parte, nu pot sa-mi dau seama ce "dovezi" ati putea prezenta in fata CNSC, in sustinerea unei contestatii ... dar, poate gasiti, motiv pentru care - va doresc succes :)
O zi minunata !

Alte discuții în legătură

Contestatie depusa de ofertant sarm07opr sarm07opr Daca un ofertant depune contestatie la autoritatea contractanta, in termen de o zi lucratoare trebuiesc instiintati toti ceilalti participanti la ... (vezi toată discuția)
Licitatie deschisa dar .....fara sa vezi ofertele celorlalti annic annic Am participat la o licitatie publica deschisa cu plicuri inchise de atribuirea serviciului de transport local, unde comisia de evaluare nu ne-a permis prezenta ... (vezi toată discuția)
Solicitare clarificari comunicare rezultat procedura ContSters229751 ContSters229751 Dupa comunicarea rezultatului procedurii poate furnizorul declarat necastigator sa solicite autoritatii contractante detaliile tehnice ale ofertei declarate ... (vezi toată discuția)