avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare uzufruct+vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare uzufruct+vanzare apartament

Buna ziua
In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu "platind" pretul cinstit si real cf grilei notariale.
Eu avand o sora(si ea avand deja DOUA apartamente), am aflat pe parcurs ca, dupa decesul mamei, sora mea are sanse foarte mari de a anula in instanta contractul de vanzare-cumparare implicit de a-mi lua jumatate din apartamentul dobandit.
In acest caz, ar putea mama renunta la clauza de habitatie viagera ca apoi sa vand apartamentul? Ce drept ar mai avea sora mea, daca, cu banii dobanditi din vanzarea apartamentului, as cumpara altul?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 08:12, 9 August 2016
Iar nu reușiți să vă concentrați pe problema în discuție și postați orice altceva fără nici o legătură cu subiectul...

Nu e vorba că mă ascund după moderatori sau că eu „spun că trebuie făcută dovada plății”... ci articolul 1091 NCC (adică legea în vigoare) prezumă un act autentic de vânzare cumpărare ca fiind o donație dacă are ca obiect un imobil, iar vânzarea se face cu reținerea uzufructului de către vânzător în situația în care cumpărătorul este un descendent al vânzătorului,

Adică actul este autentic, nimeni nu-l contestă, doar că legea prezumă un contract de vânzare cumpărare încheiat în acele condiții ca fiind o donație și nu un act de vânzare.

Mai clar decât prevede chiar textul legal nu am cum să vă explic. Poate ar fi totuși mai indicat să citiți mai mult decât postați pentru a înțelege unele instituții de bază.
Stimate domn,

1. a-mi pomeni numele, într-o dispută în care nu sunt parte, nu e tocmai un gest elegant

2. domnia voastră caută să ne arate lipsurile. Eu caut să devoalez lipsurile argumentaţiei, ceea ce este cu totul altceva

3. tonul domniei voastre, ludic-arţăgos, nu este cea mai potrivită modalitate pentru o dispută de idei

4. cred că am spus destul, nu mai amintesc intervenţia în spaţiul meu privat de pe acest site, intervenţie care m-a determinat să vă blochez accesul

5. uite că nu am terminat, aş mai adăuga faptul că nu am obiceiul de a mă ascunde în spatele cuiva, şi nici măcar în spatele a ceva. Iar cînd greşesc (nu fac chiar greşeli capitale, cum ar fi cazul ariciului care a confundat peria) ştiu să îmi asum greşeala.

No!... vorba ardeleanului.
@Patrick_ Recitind textele de lege pe care le-ati indicat, nu am observat nicaieri faptul ca (si va citez pe dvs.),,articolul 1091 NCC (adică legea în vigoare) prezumă un act autentic de vânzare cumpărare ca fiind o donație dacă are ca obiect un imobil iar vânzarea se face cu reținerea uzufructului de către vânzător în situația în care cumpărătorul este un descendent al vânzătorului...''

Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
LuchianSeb, utilizator
Stabilirea rezervei succesorale și a cotității disponibile
Art. 1.091. -
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare
LuchianSeb a scris:

nu am observat nicaieri faptul ca (si va citez pe dvs.),,articolul 1091 NCC (adică legea în vigoare) prezumă un act autentic de vânzare cumpărare ca fiind o donație dacă are ca obiect un imobil iar vânzarea se face cu reținerea uzufructului de către vânzător în situația în care cumpărătorul este un descendent al vânzătorului...''

Tocmai de asta spuneam că trebuie să citești cu mai multă atenție și de mai multe ori. Sunt convins că la un moment dat vei observa...

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare lorex81 lorex81 mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare ... (vezi toată discuția)