avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Buna ziua!
Cu 6 ani in urma am primit o donatie sub forma unei sume de bani prin virament bancar, am inteles ca se numeste dar manual pentru ca nu a existat vreun contract oficial. Donatorul a decedat in urma cu 2 ani. Fosta sotie a acestuia (cu care era casatorit la momentul donatiei) vrea sa ceara anularea donatiei, in baza unui act prin care fostii soti isi lasau reciproc bunurile in caz de deces al unuia dintre ei. Ce sanse are sa anuleze donatia?
Cel mai recent răspuns: orthosimar , utilizator 10:12, 6 Iunie 2013
In baza acelui testament ii raman bunuri care existau la data decesului in patrimoniul sotului.
Ar putea avea succes daca donatia respectiva i-ar incalca dansei rezerva succesorala.
orthosimar a scris:

in baza unui act prin care fostii soti isi lasau reciproc bunurile in caz de deces al unuia dintre ei.


Interesant ceea ce spuneţi. Nu ştiu în ce măsură reflectă realitatea, dar, dacă este aşa, testamentul ar fi lovit de nulitate absolută:

Articolul 1.036 Testamentul reciproc.
Sub sancţiunea nulităţii absolute a testamentului, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terţ.


Merită văzut şi acest aspect.
Buna ziua
Multumesc pentru raspuns!
As vrea sa va dau mai multe amanunte.
Nu stiu ce fel de act poseda fosta sotie. A spus ca este un act prin care isi preiau reciproc si bune si rele in caz de deces al unuia dintre ei, nici nu stiu cand a fost facut. Mentionez ca donatorul era sub tratament psihiatric, nu stiu exact ce diagnostic de boala psihica. Banii donati proveneau din valorificarea unor imobile mostenite de donator, recuperate in baza legii 10 cred. Donatorul nu a fost de acord cu divortul, care a fost desfacut din culpa comuna. Nu au rezultat copii din aceasta casatorie.
Deocamdata fosta sotie a cerut anularea donatiei prin mediator. Nu a trecut in documentul respectiv calitatea si motivul pentru care cere acest lucru.
Daca acuza lipsa de discernamant a sotului in momentul donatiei nu putem ataca actul pe care l-a facut cu fostul sot pentru acelasi motiv? Pentru ingratitudine cred ca s-a prescris termenul, parca era de 1 an de la decesul donatorului, nu?
Multumesc mult!
Nu puteţi ataca testamentul. Nu aveţi calitate procesuală.

Nici testamentul nu are prea mare importanţă, dacă beneficiara testamentului are şi calitatea de soţie supravieţuitoare, calitate în care poate cere fie nulitatea donaţiei, fie reducţiunea pentru încălcarea rezervei.

Cînd veţi ajunge la judecată, apelaţi la un avocat. Pînă atunci, e cam prematur să speculăm asupra a ceea ce s-ar putea întîmpla.
Nu mai are calitatea de sotie supravietuitoare, a divortat.

Alte discuții în legătură

Mostenire neatacabila exclusiva sot/sotie priestpriest priestpriest Buna ziua, Suntem sot si sotie fara copii. 3 parinti in total. Sotul are o sora cu familie. In rest veri, unchi, matusi , bunici etc. Care este cea mai ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine ... vulpys vulpys Buna ziua. In cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine va putea veni la mostenire? Daca pe timpul vietii facem testament, poate fi atacat? Sotul are ... (vezi toată discuția)