avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 si mai avea un frate a carui sotie este in viata si are mostenitori. Dupa 1991 se restituie terenurile. In 2007, sotia supravietuitoare (a decedat in 2008) face un testament olograf prin care imparte toata averea (casa si terenuri, inclusiv cele provenite de pe partea sotului, deci de la socrii) la doi copii ai unei surori a ei (deci nepoti de sora). Intrebarea este: Sotia putea instraina absolut toate bunurile la copii surorii ei iar sotia fratelui sotului si fiica acestora nu mai au dreptul la nimic?
Sotia fratelui sotului si fiica acestuia pot solicita, in instanta, anularea clauzelor testamentului olograf lasat de defuncta din 2008. Acest gen de actiune civila este imprescriptibila, deci poate fi realizata oricand. Cele doua (sotia fratelui sotului si descendenta acesteia) nu au calitatea de mostenitori legali si nici rezervatari. Defuncta a lasat legat cu titlu universal pentru descendentii surorii sale, care au calitatea de descendenti de colateral, ca si cele doua persoane ramase din partea fratelui sotului. Asadar, pot incerca in instanta sa rezolve aceasta problema, solicitand anularea testamentului din 2007 si realizarea partajului succesoral!
Nu sunt sanse prea mari de reusita in anularea testamentului, atat timp ce sotia fratelui sotului si fiica acestoranu sunt mostenitori rezervatari.
Din bunurile provenite exclusiv din partea sotului sotia supravietuitoare nu mosteneste doar jumatate iar restul fratii sotului sau mostenitorii acestora?
acesti mostenitori ai fratelui au facut cerere de rconstituire a dreptului de proprietate?
cum arata TP emis?
Da, au facut dar TP emis are ca mostenitori doar nepotii de sora ai sotiei

Alte discuții în legătură

Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcelsimion marcelsimion TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA . Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)
Succesiune - noul cod civil Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. La deschiderea succesiunii au drept sotia defunctului, ascendentii (in aces caz tatal supravietuitor al defunctului) si descendentii, daca sunt. In ... (vezi toată discuția)