avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proprietar imobil cumparat in timpul casatoriei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proprietar imobil cumparat in timpul casatoriei de catre ambii soti

Buna seara!

Va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste clarificarea unei situatii jur : impreuna cu sotul meu am cumparat in timpul casatoriei un imobil, dar ulterior am divortat, divort fara partaj. Timp de 4 ani de la divort am contribuit exclusiv la amenajarea acelui imobil am achitat taxele precum si cheltuileli lunare(dovada chitante) intrucat sotul meu a hotarat sa plece din tara astfel ca, nu cunosc informatii ce ar mai avea legatura cu acesta, cu atat mai mult ca nu a contribuit cu nimic nici in ceea ce priveste modernizarea acelui imobil si nici in ceea ce priveste plata taxelor si achitarea facturilor lunare de aprox 4 ani. Doresc ca acel imobil sa se afle doar in proprietatea mea intrucat am fost singura care s-a ocupat de cheltuileli lunare si amenajare a acestuia. Cum ar trebui sa procedez intr-o astfel de situatie? Va multumesc anticipat!
Va multumesc inca o data..
Bunul dobandit in timpul mariajului este bun comun , proprietate comuna in devalmasie.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea comuna in devalmasie este faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.

Cota-parte va fi individualizata la momentul sistarii indiviziunii, prin partaj conventional, notarial sau prin intermediul partajului judiciar.


Oricand, proprietatea comuna poate fi incetata prin imparteala, bunul urmand a fi doandit in proprietate exclusiva de catre unul dintre cei care are calitatea de coproprietar, actualmente.

Raportat la sumele de bani investite de dumneavoastra, care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului comun, dumneavoastra aveti un drept de creanta ( drept ce poate fi valorificat respectand termenul de prescriptie de trei ani, care curge de nasterea dreptului material la actiune, prescriptia intre soti nu curge , ci este suspendata).

In vederea atribuirii bunului indiviz, instanta de judecata va avea in vedere si faptul ca bunul a fost intretinut efectiv prin actele de administrare si de conservare efectuate.

Vor fi vedere , de asemenea, criterii concrete , precum : situatia locativa a fiecaruia dintre fostii soti, sumele de bani investite la plata pretului, plata taxelor si a impozitelor aferente, actele de administrare si de conservare efectuate.

Instanta de judecata va avea si principiul preeminentei interesului superior al minorului.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar sau tribunal? ntyry75 ntyry75 Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei ... (vezi toată discuția)
Divorț și partaj: pot obține mai mult de 50% din valoarea imobilului dacă dovedesc că toate cheltuielile din timpul căsniciei au fost suportate de mine? Costantino Costantino Dupa 10 ani de casnicie sotia vrea divortul,in acesti 10 ani am cumparat un apatrament (drept comun ) ,dar ratele in totalitate si valoarea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Partaj Question2 Question2 Buna ziua, Anul trecut am achizitionat o casa cu Prima Casa. Proprietarul casei sunt eu, insa sotul este coplatitor. In caz de divort, ce se intampla? (vezi toată discuția)