avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare tichete de masa

Buna ziua. M-am intors la munca dupa concediu de crestere copil la varsta de 11 luni si as vrea sa stiu cat nu are dreptul anagajatorul sa ma dea afara,am citit si variante de 6 luni si cea de un an si jumatate. Stiu ca legea spune ca pe perioada stimulentului de insertie nu ma poate da afara dar intrebarea mea este daca in caz ca ajung cu el in tribunal as avea castig de cauza. Va multumesc.
Cand am ramas insarcinata ei mi-au trecut tot salariu pe cartea de munca si au uitat sa-mi taie tichetele de masa. Nu am sesizat aceasta greseala la timp si acum cand m-am intors vor sa ma oblige sa semnez un act aditioanl la contract prin care sa renunt la acest drept eu. Nu as vrea sa semnez acest act si din cate am inteles de la firma lor de resurse umane timp de 6 luni cica nu au dreptul sa-mi modifice venitul. Intrebarea mea este daca eu nu vreau nici dupa aceste 6 luni sa semnez ma pot obliga?

Cel mai recent răspuns: Dana84 , utilizator 12:32, 4 Iunie 2013
1. Legea nr 202/2002, art.10 alin.7 : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Daca locul de munca a fost desfiintat, atunci nu se poate trece peste interdictia prevazuta de art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 ...

Potrivit acestor dispozitii , de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

4. Incalcarea legii poate face obiectul unei actiuni in justitie. instanta competenta fiind Tribunalul in raza careia aveti locul de munca sau domiciliu.

Actiunea se va depune in termenul de prescriptie prevazut de lege pentru situatia respectiva, concediere sau refuzul de a va primi la munca etc.

5. OUG nr.111/2013 , art.25 :
....
2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

6. La revenirea din CCC, partilor pot decide de comun acord modificarea clauzelor c.i.m.
nu prea am inteles ce se intampla cu aceste tichete. as putea sa le fac sesizare ca nu le-am primit timp de 6 luni si ca nici la calculul de venituri nu au fost trecute?
Acordarea tichetelor de masa sunt prevazute in c.i.m.-ul dvs sau in ce document?
Sunt in contractul de munca. eu nu mi-am dat seama cand mi-au marit salariu pe contract sa ma uit si acum cand m-am intors am vazut acest lucru. cert este ca ei nu mi-au dat aceste tichete nici inainte de sarcina cele 6 luni si nici nu au fost trecute in adeverinta de venit pt dosarul de indemnizatie. ei doresc acum ca dupa 6 luni sa ma dea afara din motive nelegale si stiu ca am mai discutat pe tema asta tot cu dvs si aflandu-ma in plata stimulentului de insertie nu ar avea acest drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere servici din concediu crestere copil iuli2907 iuli2907 Buna seara, M-am reintors de cateva zile la servici din concediu crestere copil, am decizia de reincadrare pe functia pe care o aveam si inainte de a intra ... (vezi toată discuția)
Cum ma protejeaza stimulentul de insertie? Irinamatei Irinamatei Doresc sa stiu daca sunt protejata de stimulentul de insertie atunci cand revin la munca mai devreme din CCC si angajatorul hotaraste sa ma mute intr-un punct ... (vezi toată discuția)
Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)