avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil o luna pentru tatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil o luna pentru tatal

Buna ziua,

Ma aflu in CCC pt un an.Pe 30 iulie 2013 se implineste acest an.In ultima luna sotul va beneficia de acest CCC.
Conform legii eu am doua alternative:fie ma reintorc la munca, fie solicit concediu fara plata pentru o luna.
Este un drept al meu sa pot beneficia de aceasta luna concediu fara plata sau il pot solicita de la angajator si daca vrea sa mi-l acorde bine...?
Mi se poate refuza aceasta luna de concediu fara plata ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:19, 5 Iunie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.
...

3. - Asadar dvs. sunteti cea care optati pentru concediu fara plata sau reluarea activitatii.
- Nu se spune ca angajatorul poate refuza cererea de concediu fara plata pentru aceasta luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil daniela-claudia daniela-claudia De ultima luna din concediul pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului poate beneficia tatal. Va rog sa-mi spuneti care sunt documentele pe care trebuie ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil klaudia11 klaudia11 Buna, sunt in CIC pana in 10 octombrie 2012; trebuie sa nasc al doilea copil prin mijlocul lunii octombrie 2012 (15-18oct). Ce se intampla cu zilelea acelea, ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? cgigimaria cgigimaria buna ziua.sunt insarcinata si lucrez din 18.04.11,de pe data de 11 febr2012 sunt in concediu de boala deoarece imi este foarte rau. nu stiu daca mai pot relua ... (vezi toată discuția)