avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Amortizare mijloace de transport
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Amortizare mijloace de transport

Buna ziua
Achizitionez o masina in valoare de 120.000 lei pe care o amortizez in 72 de luni.
Autoturismul este utilizat de directorul economic al societati . Dupa 50 de luni administratorul societati vinde aceasta masina .
Ma interezeaza tratamentul fiscal al amortizari pe durata utilizari dar si in monetul vanzari autoturismului dupa noile reglementari contabile .
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: VeneciucAngelica , utilizator 16:27, 6 Iunie 2013
Potrivit art 24 alin 11^1 din Codul fiscal, amortizarea fiscala e cum scrie mai jos. Acestea reglementari sunt in vigoare de la 1 iunie 2013, dar plafonul de 1500 lei este din 01.02.2013 (vezi OG 8 /2013):

(11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.


Nu ati precizat exact ce \"masina\" e dar banui ca e din categoria M1 (se vede in certificat inmatriculare la pct J, de exemplu la un VW passat e Autoturism M1) si atunci e limitata amortizarea fiscala la 1500 lei, restul e nedeductibil, adica 166,66 lei/luna.

La vanzare care ar trebuie sa fie la pretul pietei, partea neamortizata este deductibila intrucat este aferenta realizarii venitului, dar tineti cont de art 11 din Codul fiscal, daca se vinde auto la un asociat/administrator:

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.


In plus trebuie sa tineti cont si de deducerea TVA.

ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;

e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;

f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.



Normele la TVA le gasiti aici:


[ link extern ]

Dar de fapt legat de TVA trebuie sa respectati ce scrie mai jos daca vreti sa deduceti integral TVA-ul.

(2) În cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, în sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferentă cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilă conform regulilor generale prevăzute la art. 145 şi la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabilă limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea în scopul activităţii economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto. Este obligaţia persoanei impozabile să demonstreze că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezultă şi din Hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cauza C-268/83 D.A. Rompelman şi E.A. Rompelman - Van Deelen împotriva Minister van Financien. În vederea exercitării dreptului de deducere a taxei orice persoană impozabilă trebuie să deţină documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei şi să întocmească foaia de parcurs care trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc frumos pentru raspuns .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie autoturism uzat - deductibilitate hello60 hello60 SC- doreste sa achizitioneze un autoturism din anul 2011,(deci nu este nou) exclusiv pt.desfasurarea activitatii economice. Valoarea autoturism = 33000 euro ... (vezi toată discuția)
Achizitionare auto sh pe firma - decont tva wps wps Buna ziua, Ma intereseaza sa achizitionez un autoturism si sa-l inmatriculez pe firma. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: -auto va fi ... (vezi toată discuția)
Deducere tva combustibil comert cu ridicata mihainemes77 mihainemes77 Finanţele, la controlul din 2013, nu mi-au decontat bonurile de benzina pe ultimii trei ani, considerând că legea nu îmi dă dreptul. În 2011 am mai avut ... (vezi toată discuția)