avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte restantier, vicepresedinte restantier....ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte restantier, vicepresedinte restantier....ce facem?

Buna ziua.
Permiteti-mi sa va prezint urmatoarea situatie:
Bloc construit in 2007. De catre domnii X, Y si Z.
Presedinte ales prin hotarare judecatoreasca, domnul X.
Un vicepresedinte ales la una din primele sedinte de bloc, domnul Y.
Un alt vicepresedinte, domnul D., sa spunem, cumparator si proprietar de buna credinta.

Domnul X - are chiriasi. Si niste restante, acumulate cam de vreun an, de pe vremea cand nu avea chiriasi, i s-a stricat apa in casa, n-a stiut, si dupa ce si-a chemat instalator sa-i repare, citez "n-a fost de la mine, nu e vina mea, nu platesc, bagati pierderile celorlalte apartamente".

Domnul Y - locuieste in bloc. Ba, din cand in cand mai vine si tatal lui. Sa-i spunem domnul T. Domnul Y cred ca a platit in 6 ani, vreo 6 intretineri. In rest, restante cu multe zerouri.
Domnul D, de cate ori se intalneste cu Domnul Y il intreaba " de ce nu platesti dom'le intretinerea, nu vezi ca riscam sa ne opreasca aia si aia si aia" si primeste vesnic acelasi raspuns "cand o sa am bani, o sa platesc, vorbiti cu tata, ca el a cumparat apartamentul".
Tot domnul D, de cate ori se intalneste cu Domnul T (tatal domnului Y) si il intreaba "ce facem domnule cu restantele astea", primeste un raspuns de tata ingrijorat "ce sa-i fac, dom'le, pai, nu vedeti ca fi-miu s-apropie de varsta asta si tot iresponsabil este".

Intrebarile mele ar suna cam asa:
- cum dai in judecata un proprietar restantier cand el e prieten, cunostinta, amic, partener de afacere cu presedintele (restantier si el)
- cum dai in judecata presedintele de bloc (ca doar nu si-o semna singur hartia de la asociatie)
- exista vreo alta asociatie, care sa aiba abilitati dincolo de asociatiile de bloc, sa le poata face totusi ceva acestor restantieri nesimtiti?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
silviad30, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariana60 , utilizator 12:40, 6 Iunie 2013
A-ti incercat sa luati legatura cu primaria? Daca nu este cazul sa o faceti!
Observ ca la dvs. presedintele as. prop. este ales prin hotarare judecatoreasca.
La noi nu se intampla acest lucru, de aceea treburile merg mai bine.
Ce puteti face (raspuns la intrebari)?
Convocati o AG extrordinara (20% dintre membri), dar mai inainte pregatiti cu grija alti reprezentanti care sa fie in fruntea obstei. Alegeti un alt comitet executiv, notificati toti restantierii ca in 15zile sa-si achite toate debitele (calculati si penalizari, da?). Nu-si achita debitele in timpul stabilit, pac la Rasboiu, adica le si intocmiti dosar de chemare in judecata.
Aveti grija ca noii alesi sa nu mai fie cumetri sau alte neamuri, ca va intoarceti de unde ati plecat
Daca sunt numiti prin hotarare judecatoreasca, ceea ce ma surprinde si am retineri serioase, pentru ca eu nu stiu ca judecatoria sa se ocupe cu numirea de Presedinti de Asociatii de proprietari, care in mod logic ar trebui sa aiba o Hotarare Judecatoareasca,ceea ce ma indoiesc ca are. Ati cerut sa vedeti aceasta Hotarare Judecatoreasca, daca nu, este cazul sa o faceti. Poate ca dumnealor s-au ocupat de actele pentru infiintarea Asociatiei de proprietari si obtinerea personalitatii juridice a acesteia, si atunci aceste persoane au semnat oficial ca reprezentanti legali ai proprietarilor. In acest caz nu inseamna ca dumnealor sunt numiti ca presedinte si vicepresedinti de catre judecatorie. Mai nou stiu ca Legea nu mai prevede alegerea unor vicepresedinti. Numai prin imposibilitatea exercitarii atributiilor ce ii revin Presedintelui, poate fi numit temporar, dar nu mai mult de 3 luni, un vicepresedinte care sa-i preia toate sarcinile presedintelui in acest rastimp. Acest vicepresedinte poate fi ales de catre Comitetul executiv prin vot, dintre membrii comitetului executiv in cadrul unei Sedinte a comitetului executiv, si emiterea unei Decizii a comitetului executiv in acest sens. Dupa ce faceti aceste verificari ( adica solicitati sa vedeti Hotararea Judecatoareasca de numire in functia de presedinte - in original, vedeti ca trebuie sa aiba si stampila judecatoriei, numarul de dosar-inregistrare si timbru judiciar), va duceti cu o delegatie a proprietarilor care sa fie formata din minim 20% dintre proprietari, la domiciliul presedintelui si a vicepresedintilor. Si tot atunci va prezentati, la presedinte, cu o cerere scrisa in 2 exemplare pentru convocarea in regim de urgenta ( in maxim 10 zile) a unei Adunari generale a proprietarilor cu scopul alegerii unui alt Comitet executiv si unui alt presedinte. Cererea trebuie sa o semneze, stampileze si inregistreze pe loc, pe ambele exemplare, iar unul sa-l primiti inapoi. Daca refuza, anuntati Primaria de care apartineri, si anume Serviciul pentru Indrumere si Control Asociatii de proprietari, eventual vorbiti intai la telefon iar apoi faceti o cerere scrisa, in numele tuturor proprietarilor care vor sa o semneze, si treceti si un nr. telefon de contact.. In maxim 30 de zile ve-ti primi raspunsul si probabil ve-ti fi contactat si telefonic. Presedintele in acest caz, v-a primi din partea primariei o amenta care se poate ridica 500 lei pana la 3000 lei. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu restantierii dati in judecata Anca07 Anca07 S-a hotarat in A.G. ca restantierii sa fie actionati in judecata, dar au aparut unele probleme legate de legalitatea Comitetului Executiv. Actualul presedinte ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa legalizez hot de infiintare! de ce? nicoleta_85 nicoleta_85 am depus in luna mai la administratia sectorul 2 cerere de infiintare asoc de prop. (Noi eram de locatari) Dosarul a ajuns la Judecatoria 2. Instanta a admis ... (vezi toată discuția)
Fals si uz de fals? ludwuk20 ludwuk20 Buna ziua Am fost dat in judecata de asociatia de proprietari pentru suma de 690 ron reprezentand penalitati la plata intretinerii . Am primit de la ... (vezi toată discuția)