avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort adulter- daune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort adulter- daune

Buna ziua, ce probe trebuie sa aduc care sa fie acceptate in instanta, pentru acuzatia de adulter. Dupa noul cod civil pot solicita o pensie in cazul unui sot care comite adulter, in ce conditii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:59, 7 Iunie 2013
Trebuie sa administrati probe din care sa rezulte culpa exclusiva a sotului la destramarea relatiilor de familie,puteti solicita proba cu inscrisuri(scrisori de dragoste,mailuri transmise,facturi detaliate de la operatorul de telefonie etc) precum si proba testimoniala prin .audierea unor martori care sa relateze ca relatia este de notorietate.Art 390 NCC prevede conditiile pt a putea beneficia de prestatia compensatorie(casatoria a durat cel putin 20 de ani,divortul a fost pronuntat din culpa exclusiva a celuilalt sot}.
Nu aveti dreptul la pensie daca sunteti apta de munca si nici la prestatii compensatorii daca mariajul dvs n-a durat 20 de ani, ati avea dreptul la despagubiri daca ati suferit un prejudiciu , daca dovediti culpa exclusiva a sotului si daca motivele de divort s-au ivit dupa intrarea in vigoare a noului cod civil ( oct 2011)
Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.

Totusi, aveti in vedere ca nu ajunge adulterul si trebuie aratata culpa exclusiva a sotului dv. Daca aveti si dv. vreo culpa (sotul o dovedeste), atunci cererea dv. va fi respinsa.
De asemenea, instantele nu inteleg daca aplicarea lui 388 de deasupra este in legatura tot cu termenul de 20 de ani si, sincer, textul are o oarece neclaritate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)
Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)