avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntarea la pensia alimentara, schimbarea numelul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntarea la pensia alimentara, schimbarea numelul copilului

Buna ziua,
In urma cu 2 ani m-am separat de sotul meu dar din varii motive nu am facut-o legal. Intre timp am avut o alta relatie din care a rezultat un copil, acum in varsta de 4 luni. Persoana respectiva nu a vrut sa pastram copilul pt ca nu aveam o situatie clara, eu am luat hotararea sa-l pastrez deoarece aveam varsta de 38 ani si dr ginecolog mi-a zis ca daca ratez momentul s-ar putea sa nu mai am posibilitatea de a mai avea copii. Datorita situatiei create am hotarat sa renunt la relatia respectiva, sa divortez si sa-mi cresc copiul singura. Instiintandu-l pe sotul meu de intentii el a dorit reluarea relatiei si acordarea numelui sau copilului. Cu toate ca nu ma mai intelegeam cu sotul meu am acceptat si acum copilul poarta numele sotului.
Numai ca in urma scurtei noastre (re)convietuiri certurile au reaparut de o intensitate mult mai mare- normal si din cauza fostei relatii si a copilului in special si doresc sa divortez.
Intrebarile mele sunt:
Este pensia alimentara obligatorie?
Pot renunta la pensia alimentara voluntar?
As putea sa-i schimb numele copilului, sa nu mai existe nici o legatura intre el si sot?

Va multumesc
Dvs. solicitati instantei de judecata desfacerea casatoriei fara a solicita obligarea fostului sot la plata pensiei alimentare. De asmenea puteti solicita renuntarea la numele sotului dvs. si revenirea la vechiul dvs. nume dinainte de casatorie iar in ceea ce priveste copilul solicitati ca acesta sa ia numele dvs.
De ce sa renuntati la pensia de intretinere? Ea este un drept al copilului....
Subscriu la cele mentionate de colegul Sorin.
Multumesc de raspunsuri.

Doresc sa renunt deoarece nu este tatal de drept al copilului meu si doresc sa nu mai am nicio legatura cu el.
Cu toate astea nu am inteles daca pot renunta la pensia alimentara. Am inteles ca este un procent din salariul sotului, sau, in cazul in care sotul nu are job se ridica la val unui salariu minim pe economie. Numai ca pe mine nu ma intereseaza banii lui, am gresit cand am acceptat sa-i dea numele sau copilului si am gresit cand am crezut ca putem convietui .
Introduceti actiunea in tagada paternitatii.
crispinica a scris:
Intrebarile mele sunt:
Este pensia alimentara obligatorie?
Pot renunta la pensia alimentara voluntar?
As putea sa-i schimb numele copilului, sa nu mai existe nici o legatura intre el si sot?

Da, pensia de intretinere este obligatoriu fixata de instanta care pronunta divortul, instanta este tinuta de lege sa faca asta. Puteti sa nu o cereti etc., instanta trebuie sa se pronunte oricum.
Nu, nu puteti sa renuntati la acest drept, el este al copilului si nu al dv. E mult de explicat de ce, cert e ca o astfel de declaratie/conventie nu ar produce efecte.
Da, puteti sa schimbati numele copilului, al dv., etc.

Sincer, avand in vedere ce doriti, va recomand: tagada paternitate, divort, actiune stabilire paternitate (optional, dar ar fi indicat sa aiba trecut un tata acel copil, macar in certificatul de nastere).
Actiunile nu sunt musai in ordinea aratata, motivele si ratiunile vi le va spune un avocat.
Va fi greu sa le faceti pe toate singura, in functie de ordinea in acre alegeti anumite actiuni se produc anumite consecinte juridice privitoare la copil, e necesar sa le cunoasteti dinainte si sa alegeti in cunostinta de cauza!

Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi ... violetaanna violetaanna Buna ziua, As vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi poate scoate copilul de pe numele lui. Cineva a ramas insarcinata si parasita inainte de ... (vezi toată discuția)
Tagada de paternitate ContSters77134 ContSters77134 Buna ziua, Tagada de paternitate poate fi introdusa intr-un proces de divort si de catre sotie? Mentionez ca exista un copil in varsta de 4 luni care a fost ... (vezi toată discuția)
Casatorie Adrian Mirce Adrian Mirce Din lipsa responsabilității și din euforie ne-am căsătorit la starea civila, am făcut un copil pe care l-am recunoscut și trecut pe numele meu(al ... (vezi toată discuția)